Újra megjelent vinylen a Beastie Boys legendás bemutatkozó albuma, a Licensed to Ill, a borítón, azzal a bizonyos becsapódó repülőgéppel, amiről mindenkinek más jut eszébe, nekünk például 2001 szeptember 11. Szóval, ha akarjuk, akkor a brooklini srácok 15 évvel a tragédia előtt megjósolták a WTC elleni támadást, de ha ez nem is igaz, egy biztos: az album pont olyan volt, mint valami becsapódás.

PZL – 061.hu

1986-ban már komoly előzményei voltak a hiphopnak – hogy mást ne mondjunk a szintén Rick Rubinnal dolgozó Run DMC ekkor már megmutatta milyen a feszes rockalapokra tolt rap -, de ez a kölykös hülyegyerek-hiphop mégis új dimenzióba helyezte nemcsak a bulizást, de magát a hiphopot is. Hiszen az eleve laza hiphop annyira önfeledt és pimasz jelleget kapott, a Girls című sláger annyira elkapta azt, ami aztán megtörtént az Amerikai Pitében és a késő kilencvenes években, hogy ne fukarkodjunk a jelzőkkel: a Beastie Boys finoman szólva is messze megelőzte a korát.

Vannak lemezek, amelyek hangzása egy eljövendő kor kezdetét jelentették, lásd a Black Sabbath és a Led Zeppelin első albumai, a Ramones 1976-os bemutatkozása, vagy a Beastie Boys első albumával egy időben megjelent, szintén 1986-os Depche Mode Black Celebrationje ami maga volt a jövőbe kilőtt zenés időkapszula, a DX7-re és Moogra formatált modernizmus. Licensed To Ill volt az első hiphop-album, amely vezette a Billboard 200 listát, ugyanakkor ez volt a Columbia legsikeresebb debütáló albuma is, ami kilencmillió példányban talált gazdára.

Számunkra leginkább az az érdekes, ahogy 1987 körül a három hülyegyerek, Michael Diamond (Mike D), Ad-Rock (Adam Horowitz) és Adam Yauch (MCA) képzeletbeli repülőgépe a magyar légtérbe került, azaz milyen hatást váltottak ki a piros baseball satyik és fehér kapucnis pólók és a kamu fuxok és nyakba akasztott zsebórák. Ebben az időben eresztett gyökeret ugyanis a dark szubkultúra is, ami majd az Fekete Lyuk F.O. System-koncertjein éri el a csúcspontját. Abban az időben mindenki azt hitte hogy a hiphop múló divat lesz, és úgy tűnik majd el a Lakers póló és Nike magasszárú, ahogy egy fél év alatt elmúlt a Bros-láz, a fekete cipőkre applikált órákkal és a pikk ásszal.

A Licensed To Ill 180 grammos vinyl kiadása úgy szól, mintha csak ez a cucc egy afféle tesztlemez lenne az újgenerációs mélynyomók gyártásához. A lemezt telepakolták slágerekkel…, Rhymin & Stealin, Girls, Fight for Your Right, No Sleep Till Brooklyn, Brass Monkey…., a nálunk a rendszerváltás idején beinduló rockdiszkók elmaradhatatlan partykellékei voltak, szóval, a Licensed To Ill akkor is lakásdísz és köteles példány, ha csak szilveszterkor és tejfakasztó bulikon dobjuk fel.

Beastie Boys
L
icensed To Ill
Universal / Def Jam
45 perc 13 szám

Képek: Universal