Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 43
 •  
  43
  Shares

Március utolsó hétvégéjén elkezdődött Budapesten, amire a kultúrára éhes és az újdonságra áhítozó színház-kiállítás- koncert háromszögben ingázó fővárosi közönség minden évben vár: a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A komolyzenei események, klasszikus tárlatok és színházi előadások már hosszú évek óta összetevői Budapest legnagyobb tavaszi rendezvényének, de idén érezhetően sok olyan program is bekerült a kínálatba, melyek a fiatalokat csábítja a Tavaszi Fesztiválra. Elektronikus zenei koncert, kiállítás színházi kulisszákról, retro szimfonik koncert és még sok minden más. Íme röpke válogatásuk (nem) csak fiataloknak!

L.T.  – 061.hu

Nagy>On a Klauzál 13 Galériában
Ha két művészi lelkületű „nagy” összefog, abból valami nagyszerű és egyedi sül ki. Nagy Fruzsina színházi jelmeztervező munkáit az extremitás és a humor jellemzi. Jelmezei önmagukban képesek arra, hogy elmeséljenek egy történetet, vagy görbe tükröt állítsanak a minket körülvevő világról. Nagy Gergő színházi grafikus és fotós egyszerűen kódolható, mégis összetett szimbólumokat keres műtermi fotóiban vagy színházi plakátjain. Fotói sokszor képmanipuláción esnek át, ami által új, kreált világok születnek. Kettőjük közös kiállításának szerves részei a jelmezek, amelyek a fotókon szereplő, ismert személyiségekkel és azok környezetével párosulva új kontextusba kerülnek, új értelmet nyernek. A kiállítás április 20-ig látható a Klauzál 13 Galériában.

Részlet a Tarelkin (halála) élete című darabból – fotó: Gordon Eszter

Tale Of Us koncert – április 6 Akvárium Klubban
A Tale of Us egy egyedülálló DJ-producer páros, akik elsősorban arról híresek, hogy újrateremtik az elektronikus zene hagyományait, a house-t és a technót kombinálva pop-, nu-disco-, sőt időnként rockdallamokkal. Karm Torontóban született, míg Matteo New Yorkban, ám a páros végül Olaszországban, Milánóban találkozott. Később, amikor Berlin lett az elektronikus zenei élet központja, maguk is a pezsgő klubéletet választották, és odaköltöztek. Zenei munkásságukat olyan művészek inspirálták, mint Nils Frahm vagy Ludovico Einaudi. 2011-es felbukkanásuk óta rendszeres fellépői a legnagyobb nemzetközi fesztiváloknak.

Tale Of US (fotó: Fuzzmag)

Akvárium Tavasz Terasz április 3-tól
A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében már tavaly is megrendezték a programsorozat talán legnépszerűbb fiataloknak szóló koncertparádéját, a Tavasz Teraszt. A tavalyi időjárás sajnos nem igazán kedvezett a terasz-idénynek, de talán idén nagyobb szerencséjük lesz. A közkedvelt Erzsébet téri klub előtti téren kialakított színpadon április 22-ig az ország elismert zenészei és friss tehetségei adnak majd ingyenes akusztikus koncerteket, vasárnap délelőttönként pedig a gyerekeket szórakoztatják kedvenc előadóik. A legkedveltebb hazai előadók között különlegességnek ígérkezik Antonia Vai akusztikus koncertje, az énekesnő ugyanis akusztikus hangszerelésben csak ritkán hallható, így nem érdemes kihagyni az akváriumos koncertet. 

Antonia Vai (fotó: Artisjus)

A Magyar Jazz Ünnepe 2018 április 6.-7. – Budapest Jazz Club
A Magyar Jazz Ünnepe az év egyik legrangosabb hazai jazzeseménye, melyet évről évre nagyon várnak a műfaj rajongói. Igazán exkluzív esemény, amelyet a zenei műfajnak megfelelően igyekeznek úgy megrendezni, hogy mindenki hozzáértőnek érezhesse magát. Szervezője az országos hatókörű, nyitott társadalmi szervezet, a Magyar Jazz Szövetség. Az eseménysorozatra hagyományosan tavasszal kerül sor, helyszíne évek óta a magyar jazzélet centruma, a Budapest Jazz Club. Idén mások mellett fellép a Malek Andi Soulistic, a Nigun, a Gáspár Károly Trió és Pocsai Kriszta, az Oláh Kálmán Sextet, valamint a SoLaTi.

Malek Andrea (fotó:jegy.hu)

Kovács Kati Symphonic Live április 11. – Vígadó
A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Kovács Kati minden idők egyik legkiemelkedőbb, legsikeresebb magyar énekesnője, aki az 1965-ös Ki mit tud? óta megkerülhetetlen szereplője a hazai könnyűzenei életnek. Nemcsak az idősebb korosztály de a fiatalok körében is nagyon népszerű, köszönhetően többek között annak is, hogy az elmúlt években több fiatal zenekarral is készített közös dalt. Az énekesnő most nagykoncertet ad zenekarával, szimfonikus kísérettel a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Kovács Kati 50 év alatt több mint 500 dalt énekelt, a Vigadó-koncert e gazdag, páratlan életmű sokszínű világába kalauzolja a hallgatóságot.

Kovács Kati

Familie Flöz: Hotel Paradiso  április 3-8 – Művészetek Palotája
Az új cirkusz műfaja egyre népszerűbb Magyarországon, köszönhetően a Cirque DeSoleil többszöri budapesti látogatásának és az egyre sikeresebb hazai társulat, a ReCirquel előadásainak. 2016-ban a CAFe Budapest egyik szenzációja volt a Familie Flöz társulat Infinita című előadása. Akik látták, azóta várják az együttes visszatérését. Ezúttal a Tavaszi Fesztivál keretében a Hotel Paradisót láthatjuk tőlük az „alpesi thrillerként” aposztrofált előadás a társulat egyik legnépszerűbb, legtöbbet utazó produkciója, amely 2015-ben elnyerte az Edinburgh Fringe Festival „SOLD OUT” díját. Sztorija egy drámai rémálom egy patinás hegyi szállodában, fekete humor és egy cseppnyi melankólia.

Familie Flöz (fotó: Michael Vogel)

#felafejjelbudapest – városi séta emelt fővel
Vajon odafigyelünk az utcákra, az épületekre, melyek között nap mint nap jártunk? Megnéztük valaha, milyen csodák rejtőznek a fővárosi utcák házainak falain? Budapest hallatlanul gazdag építészeti öröksége magán viseli az elmúlt évszázadok korstílusainak nyomát, az utcákat járva érdemes hát egy kicsit megállni, és felpillantani. Ebből a gondolatból sarjadt a fiatalos #felafejjelbudapest elnevezésű társadalmi és építészeti projekt, mely immár második éve fut a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Idén március 30. és április 22. között több modern fővárosi épület előtt bukkanhatunk kültéri matricákon közölt ismertetőkre: megtudhatjuk, ki tervezte a házat, mikor épült és melyik korstílust képviseli. Maga a #felafejjelbudapest hashtag már terjed a közösségi oldalakon, bárki feltöltheti az általa készített szebbnél szebb képeket Budapest épületeiről.

Az Ernst Múzeum épülete (fotó: Juhász Norbert)

Szövegelünk 100 szóban – 100 szóban Budapest a Szabó Ervin és a Batthyány téren
Budapestbe könnyű beleszeretni. A hétköznapok rohanása közepette a város okoz ugyan némi bosszúségot, de elég egy romantikus séta a Duna partján, és újra teljes lánggal lobog a város iránt érzett szerelem. Erre az érzésre épít az immáron negyedik éve meghirdetett 100 szóban a város című előadás. A 100 szóban Budapest egy történetíró pályázat, melyhez kapcsolódva bárki megírhatja érzéseit, vágyait, történeteit, álmait, véleményét a városssal kapcsolatban. Két kiváló fiatal színművész arra vállalkozott, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál kocka installációiban dramatizálva előadja a 2017-es pályázat legjobb műveiből készített válogatást. Szilágyi Csenge és Nagy Dániel Viktor a Szabó Ervin téren valamint a Batthyany téren látható.

100 szóban a város

Chapelier Fou április 13. – A38
Az Őrült Kalapos, azaz Chapelier Fou a francia downtempo elektronika egyik legegyedibb hangú, változatos zenét komponáló alakja. A „komponálás” kifejezés nem véletlen – a klasszikus zenei végzettségű multiinstrumentalistát tavaly megjelent negyedik nagylemeze után a kísérletező elektronikus zene legnagyobbjai között emlegetik, valahol Amon Tobin és Yann Tiersen között. Zenéje azonban ellenáll mindenféle összehasonlításnak, Chapelier Fou egyedi úton jár. Kedves blődlik, vidám sanzonok, hiperbonyolult ritmusképletek, a legkülönbözőbb hangszerek páratlan gazdagsága, elektronikus hangszőnyegek, vad hangulatváltások – ezekből áll össze a francia producer dús, minden pillanatban új és új meglepetéseket tartogató muzsikája.

Chapelier Fou (fotó: youtube)


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 43
 •  
  43
  Shares