Idén ismét három állami zenei ösztöndíj segíti a pályakezdő művészeket, amely a rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl hivatásuk elindításában segítik a tehetséges fiatalokat.  A szakmai kuratóriumi döntések után az ünnepélyes átadóra 2024. május 6-án került sor a Zenetudományi Intézetben. Idén 15-en örülhettek az ösztöndíjnak. Az eseményen Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár köszöntötte az idei díjazottakat.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Petőfi Kulturális Ügynökség idén is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíj-pályázatokat, melyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. 2024-ben a Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban 6, a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 6, a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal részesül. A háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról és kiváló művész Fischer
Annie-ról, elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistákat díjaz. Idén Fischer Annie-ösztöndíjban részesül Fenyvesi Gabriella Rea (ének), Zsilka Alan (orgona), Radnóti Róza Mária (zongora), Pellet Sebestyén (hegedű), Farkas Boglárka (zongora), Kóbor Éva (hegedű).

A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzőket és zenetudósokat pályájuk elején és lehetőséget teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Ösztöndíjat kap Laskai Anna (zenetudós), Gusztin Rudolf (muzikológia), Horváth Pál (muzikológia), Horváth Bálint Máté (zeneszerző), Oláh Krisztián (zeneszerzés), Mester Dávid (zeneszerzés). Lakatos Ablakos Dezső a magyar jazz történetének kiemelkedő alakja volt, akit a szakma a legjobb magyar altszaxofonosként tart számon. Játéka és zenei felfogása máig nagy hatással van a fiatal jazzmuzsikusokra. A róla elnevezett ösztöndíj célja, hogy segítse a jazz előadóművészek pályakezdését, művészi fejlődését. 2024 díjazottjai: Éles Máté (jazz – dob), Kapolcsi-Szabó Levente Gellért (jazz-zongora) és Orbay Lilla Cecília (jazz –
ének).

Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek! További információ és érdekesség az ösztöndíjasokról a www.filharmonia.hu weboldalon található!