Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 347
 •  
  347
  Shares

Janzsó Viktor volt újságíró, külpolitikai szakértő, korábbi New York-i magyar konzul négy éve él Manhattanben. Az elmúlt napokban az utcákat, tereket járva végigfotózta a metropoliszt, a képeket elkunyerálva mi pedig megkértük arra is, röviden összegezze, mi is történik most a városban, amelyre néhány hete csapott le a járvány. Hangulatjelentés New Yorkból.

061.hu

Elkopott már ez a jelző az elmúlt napokban, hiszen mindenhol az abszurd az új normalitás, de nincs jobb szó rá: drámai napokat él át New York. A város féltérdre ereszkedett, s megsebzett vadként küzd a koronavírus-járvány ellen. A mindenki által ismert és a filmekben ezerszer látott terek, utcák, parkok kiürültek, a turisták eltűntek, az emberek az otthonaikba húzódtak, a város tulajdonképpen lakat alá került. Nyomasztó üresség szállta meg ezt a megzabolázhatatlannak hitt metropoliszt.

Gyors helyzetjelentés: a megbetegedések száma naponta 65 százalékkal emelkedik, elértük a 3 ezres számot, a kórházak túlterheltek, nincs elég felszerelés, maszk, védőruha, Bill De Blasio polgármester Elon Musktól kért lélegeztetőgépeket. Bevetették a nemzeti gárdát, a haditengerészetet, Donald Trump elnök a US Navy egy ezerágyas kórházhajóját irányította a New York-i kikötőbe. A polgármester elrendelné a kötelező otthonmaradást, New York állam kormányzója, Andrew Cuomo egyelőre ellenáll. Az elővárosi vonatok forgalmában 90 százalékos visszaesés tapasztalható, a naponta milliókat mozgató New York-i metró pang az ürességtől. Az élelmiszerboltokon és patikákon kívül gyakorlatilag minden bezárt. Senki sem tudja mi lesz a gazdasággal.

A város lassan, hörögve múlik ki, az élet leáll. A kihalt utcákat járva néhány tekintetből érezni: az emberek kezdenek rádöbbenni, hogy az általuk eddig ismert és szeretett világ kezd atomjaira hullani. Mindeközben új hősök születnek. Az egészségügyben, az élelmiszerbotokban éjt-nappallá téve dolgozók mellé felzárkóztak a biciklis ételfutárok (döntő többségük bevándorló) és az online üzletek embertelen raktáraiban robotolók. Ők most New York életvonala. Áldozatvállalásuk példaértékű.

Fotók: Janzsó Viktor


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 347
 •  
  347
  Shares