Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hiánypótló és hagyományteremtő céllal rendezik meg a mesterkurzusokkal egybekötött új kamarazenei fesztivált július 21. és 24. között Budapesten, a Zeneakadémián hazai és külföldi művészek részvételével.

MTI

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek új nyári rendezvénye, a Fesztiválakadémia Budapest a Liszt Ferenc Zeneakadémia falai között felnőtt és később mesterré lett legendás kamaramuzsikusok örökségét kívánja ápolni. A fesztivál üzenete, hogy a magyar komolyzenei kultúrát nem lehet eléggé ápolni és hirdetni. A koncerteken nagy tanáregyéniségekre és nagy előadókra – Székely Zoltán, Szigeti József, Kovács Dénes, Fenyves Loránd, Hubay Jenő – emlékeznek, akik egész életükben azt hirdették, hogy a kamarazene magyarországi hagyományára vigyázni kell.

A rendezvényen tisztelegnek a 90 éves Kurtág György előtt, és megemlékeznek a 400 éve elhunyt nagy angol drámaíróról, William Shakespeare-ről is többek között Purcell zenéjével. Igazi kuriózum, hogy a Zeneakadémia ad otthont a Fesztiválakadémiának, amelyen az aktív felvételt nyert diákok egy-egy tétel erejéig a világhírű szólistákkal együtt zenélhetnek, próbálhatnak. A Fesztiválakadémia négynapos programja a mesterkurzusokkal kezdődik július 21-én, a koncertprogram másnap indul. Az esti nagytermi hangversenyek mellett a Solti-teremben minden délben meglepetéskoncertek, délután pedig zenei témájú előadások várják az érdeklődőket. Maxim Rysanov ukrán származású brácsaművész egy kevéssé ismert Britten-brácsaműről, Boris Andrianov csellista Sosztakovics Csellóversenyéről, Szalai András cimbalomművész Kurtág és a cimbalom kapcsolatáról fog beszélni. Lendvay József hegedűművész Paganini Capriccióiról, Fenyő László gordonkaművész Kodály Szólószonátájáról, Kelemen Barnabás Bartók Szólószonátájáról tart előadást. A hangversenyek előtt Fazekas Gergely zenetörténész ismerteti az elhangzó művek hátterét, érdekességeit.

A kamarazene hiánycikk a nyár folyamán Budapesten, így a fővárosi közönség és az ideérkező turisták részéről is nagy érdeklődésre számítanak.  A kamarazene nagyon különleges, a zeneszerzők is máshogyan komponáltak kamarazenét, mint akár versenyművet vagy szimfóniát.  Csajkovszkij vonósnégyese után hegedűversenye szinte már “komolytalannak” tűnik a zeneszerzőhöz képest, Beethoven hegedűversenye közel sem olyan mély zene, mint vonósnégyesei, Schubert pedig a legmélyebb érzelmeit a kamarazenén keresztül tudta elmondani.

A négynaposra szervezett, hiánypótló kamarazenei fesztiválon a művészeti vezetők mellett Vilde Frang, James Boyd, Nicolas Altstaedt, Fenyő László, José Gallardo, Kocsis Zoltán, Jonathan Cohen, Anna Reinhold, Thomas Dunford, Alina Ibragimova, Homoki Gábor, Rohmann Ditta, Fejérvári Zsolt, Lendvay József, Maxim Rysanov, Jing Yang, Kokas Dóra, Klenyán Csaba, Balog József, Ittzés Gergely, Káip Róbert, Pavlovits Dávid, Szalai András és Boris Andrianov is fellép.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •