Mennyből az angyal címmel új karácsonyi lemezt készített a Ghymes. A népszerű világzenei együttes pénteken Kiskunmajsán kezdi tizennégy állomásos karácsonyi koncertsorozatát, amely december 28-án a budapesti Szent István Bazilikában zárul.

MTI

Korábbi, kilenc évvel ezelőtt megjelent karácsonyi lemezünkön, a Mendikán kevéssé ismert dalok szerepeltek, a mostanira a legismertebbeket tettük, valamint tíz versemet, amelyeket Pápai Erika ad elő” – mondta Szarka Tamás, a Ghymes énekese, hegedűse a csütörtöki sajtótájékoztatón. A CD-re felkerült mások mellett a címadó Mennyből az angyal, a Mostan kinyílt című magyar népdal, amelyből a mai szlovák himnusz zenéje lett vagy a szintén nagyon régi Kis karácsony éjszakája, amelyet az elmúlt évtizedekben Kis karácsony, nagy karácsony kezdetű szöveggel énekeltek az emberek.

Szarka Gyula gitáros, énekes arról beszélt, hogy a Ghymes első karácsonyi dala, az Új esztendő még 1987-ben készült, és a 2007-ben megjelent Mendikáig további három-négy karácsonyi dal jelent meg különböző albumokon. A Mendikán hallható verseket Törőcsik Mari szavalta el. “Azért gondoltuk, hogy a karácsonyi dalokat lemezre vegyük, mert ennek az ünnepnek vannak a legnagyobb hagyományai. A hagyományokat csak úgy lehet ápolni, ha használjuk őket, ha énekelünk, ha karácsonykor elmegyünk mendikálni, betlehemezni. A karácsonyi koncertek lélekemelőek számunkra és munkaigényesebbek is, mert a fellépések napján kell az egész műsort elpróbálnunk a helyi kórussal” – fogalmazott Szarka Gyula.

Az egyhónapos Ghymes-turné magyarországi települések (Sopron, Kisvárda, Pannonhalma, Balatonfüred, Veresegyház, Kisújszállás, Győr) mellett az erdélyi Szatmárnémetibe és a felvidéki Nádszegre is eljut. A helyszínek között művelődési házak, művészeti központok, szabadtéri rendezvények, valamint templomok is találhatók. A Ghymes minden koncerten helyi nagy létszámú, ötven-nyolcvan fős kórusokkal, általában gyerekekkel lép fel. A koncertsorozat bevételének egy részét a kárpátaljai Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ javára ajánlják fel.

A december 28-i Ghymes-koncerten a Ghymes mellett fellép Pápai Erika és a Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium kórusa. A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 18 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett – az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt. A Ghymes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében. Az együttes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

Fotó: koncert.hu