Új világ született – 1914-1922 címmel mától nyílt meg a Várkert Bazárban az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet kiállítássorozatának befejező része. A több mint 2000 négyzetmétert elfoglaló tárlat nem csak Magyarország, de összeurópai viszonylatban is az eddigi legnagyobb ívű kísérlet arra, hogy száz év távolából – a háborút követő győztesi valamint a totális diktatúrák által sulykolt értelmezések helyett – új szempontok alapján mutassa be az egész XX. századot meghatározó tragikus eseménysorozatot.

061.hu

A Várkert Bazár épületének három szintjét betöltő tárlat tudatosan szakít a máig népszerű, ugyanakkor nehezen védhető történetírói gyakorlattal, amely az első világháborút csupán egy 1914 és 1918 között zajló eseménysorozatként láttatja. A világháború ugyanis sem a harci cselekmények tekintetében, sem a háborút követő új világrend kialakítása szempontjából nem 1918 novemberében ért véget. A régi kontinens a fegyverletételek után tovább forrongott, miközben Európa államai erőszakos társadalomátalakítási kísérletek keretében keresték a választ a kor kihívásaira. Száz év távolából kijelenthető, hogy a világméretűvé dagadt összecsapásnak valójában nincsen európai győztese, hiszen Európa megszűnt a világot irányító politikai, gazdasági és kulturális központnak lenni. Az új világrend 1922-ben rögzült, amikor az Amerikai Egyesült Államok a washingtoni konferencián megkötött szerződések értelmében megszerzi a világtengerek feletti uralmat és kezdetét veszi az amerikai évszázad.

A kiállítás főkurátora Schmidt Mária történész, a XX. Százat Intézet főigazgatója, kurátorai Tallai Gábor író, a Terror Háza Múzeum programigazgatója valamint Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Tihanyi Rita