Az október közepi Van Gogh festményrongálás után újabb remekmű esett áldozatául a klíma aktivistáknak. Ezúttal Claude Monet francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását öntötték le krumplipürével környezetvédő aktivisták a Berlin melletti Potsdamban egy magánmúzeumban. A szénaboglyákat ábrázoló világhírű festmény valószínűleg nem sérült meg.

061.hu

Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű éghajlatvédő csoport közleménye szerint két aktivistájuk “nehéz szívvel, de elszántan” hajtotta végre a jelképes műkincsromboló akciót. Nem okoztak kárt, “ellentétben az árvizekkel, viharokkal és aszályokkal, amelyek a közelgő klímakatasztrófa előhírnökeiként már most is mérhetetlen szenvedést okoznak” – áll az akcióról készített videóról szóló közleményben.

Az eset a potsdami Barberini Múzeumban (Museum Barberini) történt, amelyben Hasso Platner – a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP társalapítója – magángyűjteményéből szerveznek kiállításokat. Claude Monet több mint harminc képet festett szénaboglyákról az 1888-1891-es időszakban. A Barberiniben kiállított darab 1890-ben készült, Hasso Platner 2019-ben vásárolta meg a New York-i Sotheby’s aukciósház árverésén. A műgyűjtő 110,7 millió dollárt fizetett a képért, így ez az eddigi legmagasabb áron értékesített Monet-festmény.

A potsdami alig néhány nap alatt a második látványos és jelképes éghajlatvédelmi indíttatású műkincsromboló akció Nyugat-Európában. Előzőleg, október közepén Vincent van Gogh Napraforgók című – üveggel védett – festményét paradicsomlevessel öntötték le aktivisták a londoni Nemzeti Galériában.