Belváros Önkormányzata tovább folytatva a buszváró zöldítési programját, ezúttal a Hild téren, a Szervita téren, a Podmaniczky téren és a Jászai Mari téren adta át az V. kerület legújabb, növényekkel beültetett és -futatott zöld várakozóhelyeit. 2020-ban a József nádor téren, 2021-ben az Erzsébet tér északi és déli oldalán, valamint a Nyugati téren hoztunk létre zöld buszvárókat, így immár nyolc megálló biztosít kellemes zöld környezetet az autóbuszokra várakozó utasoknak – mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere.   

061.hu

A zöld buszmegállók nemcsak újszerű, friss megjelenést és a várakozók számára jobb komfortérzetet nyújtanak, hanem hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, kedvezően befolyásolják a mikroklímát, javítják a levegőminőséget, szerepük van a por- és légnemű anyagok megkötésében. Belváros Önkormányzata élen jár a saját öntözőrendszerrel ellátott talajkapcsolatos és növénykazettás megállók létesítésében, illetve kialakításában. A buszvárókban az üveg hátfal helyett a tartószerkezettel azonos színű, antracitszürkére festett perforált lemezekből kialakított futtatófelületet létesítenek, a növények vízellátásáról pedig – ahol az műszakilag megoldható – gépiesített öntözőberendezéssel, valamint a csapadék helyben történő hasznosításával gondoskodnak.

A zöld megállók tökéletesen illeszkednek Belváros Önkormányzatának elmúlt években alkalmazott zöld innovációihoz, mint a fák városi környezethez való alkalmazkodását támogató legmodernebb ültetési technikák: a gyökércella rendszer és a Stockholm-módszer. Ez utóbbit az Arany János utca megújításának nemrég elkészült I. üteménél is használták, ahol 34 új fával, 8 bokorfával, 1200 évelő és egynyári növénnyel összesen 163 m2 zöldfelületet hoztak létre.