Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg az Újborfesztivál és libator című programon hétvégén a Szentendrei Skanzenben.

MTI

Libaételek és borok kerülnek terítékre, valamint az ünnepkörhöz tartozó hagyományok elevenednek meg a szabadtéri múzeum hétvégi programján, amelyen mesékkel, koncertekkel és táncházzal is várjuk a látogatókat – közölte az intézmény.

Érdekes és kevéssé ismert történetek kerülnek terítékre nemcsak Szent Márton életével és magyarországi tiszteletével, hanem a liba-kultusz eredetével és akár vadhajtásaival kapcsolatban is.

Ezen túl a toll- és kukoricafosztás hangulatába is bele lehet csöppenni, hiszen vidéken ekkor fejeződtek be a kinti mezőgazdasági munkák, Márton napján zárult le a gazdasági év és kezdődött el a téli kalákák időszaka. A házak kemencéit az emberek begyújtották és a tűz mellett tollat fosztottak, kukoricát morzsoltak és meséket, történeteket mondtak.

A hétvégén a skanzenben ehhez hasonló népszokásokat elevenít fel a Lajta Néptáncegyüttes, de fellép a Dalinda, Enyedi Ágnes, a Magos Zenekar, az Erdőfű Népi Kamarazenekar, Csernik Szende pedig székely meséket mond. Mindkét nap őszbúcsúztató koncert és táncház színesíti a programokat.

A kézműves foglalkozásokon Márton-napi boroskupát, textillibát, gúzsszúrót, valamint őszi ajtódíszt és madáretetőt is lehet készíteni.

Fotó: skanzen.hu