Befejeződött a „magyar Trevi-kútként” is emlegetett Mátyás kútjának a Nemzeti Hauszmann Programban megkezdett teljes körű felújítása a budai Várban, Strobl Alajos lenyűgöző alkotását régi fényében adtak át tegnap a nagyközönségnek. A Budavári Palotanegyed legszebb díszkútja átfogó restauráláson esett át, amelynek során elvégezték a kút teljes gépészeti és vízelvezetési-, valamint a szoborcsoport esztétikai javítását, az immár üzembiztos csobogóval újra működő szökőkút új díszkivilágítást is kapott.

MP – 061.hu

Strobl Alajos a legismertebb magyar királynak emléket állító Mátyás kútja a reneszánsz udvari élet egyik kedvelt jelenetét, Mátyás király vadászatát jeleníti meg – mondta el Fodor Gergely kormánybiztos a szerdai átadó eseményen. A Hunyadi udvarban álló szökőkút egy sziklatömböt ábrázol, amelyből forrás tör elő. Legmagasabb pontján Mátyás áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyákkal. A csoport egyik oldalán, kezében sólyommal Marzio Galeotto itáliai humanista tudós, a másikon Szép Ilonka, Vörösmarty Mihály művének szereplője látható. Fodor felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotás túlélt ugyan két világháborút, de az elmúlt évszázadban soha nem esett át olyan rekonstrukción, mint most.

„A kommunista kultúrpolitika az értékmentés helyett inkább a rombolást választotta: a századelőn virágkorát élő palotanegyed építészeti értékei feledésre ítéltettek, de a szocialista korszak a felelősség dolgában sem volt különb. Közös örökségünk sorsa évtizedekig a gazdátlanság és a nemtörődömség volt egészen addig, amíg a budai Vár hajdan volt, gyönyörű épületei a földdel lettek egyenlővé” – emlékeztetett a kormánybiztos.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Mint hozzáfűzte, a Budavári Palotanegyed megújítását célzó Hauszmann program feladata, hogy a városrész ismét visszanyerje világörökséghez méltó rangját. A programban eddig megújult a Karmelita épülete, a Főőrség, a Lovarda, zajlik a Csikós udvar zöldítése és akadálymentesítése. Dolgoznak a Budavári Palota déli összekötő szárnyának és a benne található Szent István-terem helyreállításán. Folyamatosan újítják a lépcsőket, sétányokat, kerteket, a várfalakat körbejárhatóvá teszik, jövőre pedig várhatóan elkészül a Halászó gyerekek kútja a Savoyai teraszon. A következő évek feladata a József főhercegi palota, a Vöröskereszt egykori székháza és a Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciója, valamint a Szent György tér teljes rendbetétele – mondta Fodor Gergely.   

Fotó: Horváth Péter Gyula

A szobrász unokája, Strobl Mátyás a család – illetve az eseményen szintén megjelent további négy Strobl-unoka – képviseletében elmondta, az 1904-ben felavatott kút Strobl Alajos legkedvesebb alkotása volt, és élete egyik főművét jelentette. Felidézte, hogy amikor Hauszmann megbízást kapott a Budavári Palota újjáépítésére, képzőművészek sorát, köztük Strobl Alajost is alkalmazta a palota díszítésére. Kitért arra is, hogy Strobl Alajos nagyon szeretett állatokat mintázni. A szoborcsoportban tíz állatábrázolás van, amelyből nyolc könnyen megtalálható, a fővadász lándzsáján látható kettő vaddisznófej nehezebben. Elmondta azt is, hogy létrehozták a Strobl Alajos Emlékhely Alapítványt azzal a céllal, hogy a mester neve ne merüljön feledésbe, és egy állandó emlékhelyet is szeretnének létesíteni.

Strobl Mátyás és Fodor Gergely kormánybiztos megnyitják a kút vizét (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Strobl Alajos, a valaha élt egyik legnagyobb magyar szobrászművész élete egyik főművét alkotta meg a Mátyás kútja szoborcsoporttal, amelyet 1904-ben, a Hauszmann Alajos tervei alapján végzett palotaépítés utolsó szakaszában helyeztek a Hunyadi udvarba, a palota Zsigmond-kápolnájának északi oldalfalára. A szobrász nem hadvezérként vagy hős királyként, hanem vadászként ábrázolva kívánta megjeleníteni Mátyást, az alkotáshoz pedig állítólag egy erdei séta adta az ihletet. A szökőkút a második világháború idején erősen megrongálódott, a bronzfigurákat több helyen golyó ütötte át, a kövek a belövésektől roncsolódtak. Az ülő vadász alakja a medencébe dőlt, a középső kutyaszobor eltűnt – a városi legenda szerint a háború után Vorosilov marsall vitte magával, mert nagyon megtetszett neki. A sérült köveket később kicserélték, újrafaragták. A ledőlt szobor a helyére került, a lyukakat befoltozták, a hiányzó kutyaszobrot Grantner Jenő mintázta újra, ám az nagyban különbözik két társától. A kutyák pórázait akkor nem állították helyre.  

Kiemelt fotó: Horváth Péter Gyula