A szerzőket, olvasókat, az irodalmat és részben kicsit magát is ünneplő rendezvényre idén már a megszokott keretek között kerülhet sor. Az idén 10 éves jubileumát ünnepli a Margó Irodalmi Fesztivál, melyet június 10-13. között a korábbiakhoz hasonlóan színes és izgalmas irodalmi és zenei programokkal, de ezúttal új helyszínen, a Városmajori Szabadtéri Színpadon és a Bookline támogatásával rendeznek meg. Felfokozott várakozással invitálja mindazokat, akik kíváncsiak a legfrissebb megjelenésekre, egyedi zenei-irodalmi koprodukciókra vagy a személyesen rég nem látott írókra.

061.hu

Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója kimondottan örvend a pandémia enyhülésének, mert eredeti célkitűzéseiket valósíthatják meg a felemás tavalyi ünnep után:A Margót sikeresen rendeztük meg tavaly nyáron online, de 2021-ben újra azokat a célokat szeretnénk elérni, amiket az indulásunkkor, tíz évvel ezelőtt: találkozni a magyar irodalommal, megtalálni a számunkra fontos szövegeket és szerzőket, és együtt lenni”. Mint jelezte, a részletes program május közepétől lesz elérhető a margofeszt.hu és a Facebook.com/margofeszt oldalakon.

Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing és kommunikációs igazgatója a könyv és az olvasás semmivel sem helyettesíthető fontosságát emelte ki: „Számunkra a legfontosabb az olvasás és a könyvek népszerűsítése. Szeretnénk bemutatni annak, aki olvas, és annak is, aki nem, milyen csodák történhetnek velünk naponta, ha elmélyülünk egy történetben. A Bookline és a Margó Irodalmi Fesztivál a kezdetek óta ugyanazt gondolja a könyvekről: különleges találkozások ezek, és mindkét csapat azon dolgozik, hogy a könyvek határozzák meg mindennapjainkat”.

A friss termésre vágyókat gazdag kínálat várja. A szervezők számos könyvbemutatóval, a legújabb megjelenésekkel várják a látogatókat. A Margón mutatja be új kötetét többek között Spiró György, Barna Imre, Fábián Janka, Závada Péter, Beregi Tamás, Finy Petra, Hartay Csaba, Babiczky Tibor, Szvoren Edina, Bérczesi Róbert, Kukorelly Endre és Varró Dániel. A kontinuitást folytatva, az elmúlt évek hagyományait követve kiemelt eseményen mutatkoznak be az idei Libri irodalmi díjasok is, jelesül Bereményi Géza és Grecsó Krisztián.

A Margó szervezői nem elégednek meg csak a hagyományos produkciókkal, igazi különlegességekkel is készülnek a júniusi eseményre. Többek között itt lesz először látható a Vecsei H. Miklós és barátai közös produkciója, a Csoóri Sándor műveiből összeállított, Párbeszéd, sötétben című koncert, emellett Závada Péter Gondoskodás című új verseskötetét mutatja be zenész barátaival erősítve, illetve újra fellép a még az első Margó programjából kinövő Rájátszás formáció is, Beck Zoltán, Egyedi Péter, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián, Grecsó Krisztián, Háy János és Kemény István zenés irodalmi supergroup-ja.  A Margón kerül sor a Mastercard® egyedülálló kezdeményezése, az Alkotótárs ösztöndíjprogram első díjátadójára, amelyet a kiíró a Könyves Magazinnal szakmai együttműködésben valósít meg. A tavasszal útjára indított pályázat hiánypótló tevékenység szerepét tölti be, kitűzött célja a fiatal, de már nem pályakezdő szerzők támogatása, hogy egy évig csakis az alkotásnak szentelhessék idejüket.

A helyszín idén módosult, de minden bizonnyal jót tesz az eseménynek. Így 2021. júniusában a megújult, egész nyárra változatos és minden műfajt felsorakoztató, komplett programokkal készülő Városmajori Szabadtéri Színpad lesz a Margó otthona. A szervezők szeretnék garantálni a biztonságos szórakozást, ezért hangsúlyozták, hogy a járványügyi előírások betartása mellett kiemelkedően fontos szervezési szempont, hogy a látogatók biztonságban érezzék magukat: a tágas és levegős, ültetett  szabadtéri programok oltási igazolvánnyal látogathatók. A több száz éves parkban a modern, 800 férőhelyes szabadtéri játszóhely, a Bookline busz, a Bisztró színpad és a kialakított olvasósarkok különleges hangulatú, igazi nyári Margó fesztivált ígérnek.