Entropia című animációs rövidfilmjével versenyez a Berlinalén Buda Flóra Anna, akit, mint mondja, külön örömmel tölt el, hogy az A-kategóriás filmünnepen kollégájával, a rövidfilmes szekcióban szintén versenyző Tóth Lucával vehet részt. Megkérdeztük a MOME Animáció szakán frissen diplomázott fiatal filmest, mit szól a meghíváshoz, hogy mire ad lehetőséget az Animation Sans Frontier workshop-sorozat, és azt is megtudtuk, mi köti A nyalintás nesze című munkájával Cannes-ban díjat nyert Andrasev Nadjához.

MM-061.hu

A Berlinale rövidfilmes szekciójában 17 országból 24 film kapott helyet, ebből kettő magyar. Ez óriási siker. Hogyan fogadtad a jelölést? Mit tudsz a mezőnyről?
Nem számítottam rá, ezért hatalmas öröm volt, amikor megtudtam, hogy versenyben vagyok. Az Entropián több mint két éven keresztül dolgoztam hétvégék, bulik és nyaralás nélkül, minimális alvással, így amikor felhívtak a jó hírrel, úgy éreztem magam, mintha visszamenőleg kialudtam volna azt a két évet. Persze ez sajnos nem igaz. A mezőny izgalmasnak ígérkezik, nagyon várom már, hogy láthassam a filmeket. Külön örömmel tölt el, hogy Tóth Lucával együtt mehetünk.

A Berlinale ugródeszka? Mit vársz a fesztiválon való szerepléstől?
Nem tudom, hogy ugródeszka-e, nekem leginkább az számít, hogy filmeket rendezhessek, és ha ehhez esetleg hozzásegít, akkor az nagyon boldoggá fog tenni. Remélem, jól érezzük majd magunkat a csapattagokkal, és kicsit kikapcsolhatom a mindennapokat.

Fotó: Buda Gábor

Hogyan született az ​Entropia​, mit kell tudnunk róla?
Amikor elkezdtem írni az Entropiát, eléggé elveszettnek éreztem magam, éppen ezért olyan történetet fejlesztettem, ami azzal foglalkozik, ki vagyok én és mit keresek éppen a világban. Mivel ebből a témából lehetetlenség volt lineáris sztorit szőni, ezért három párhuzamos megközelítésből jelenítettem meg a fiatal, önmagát kereső nő személyét. Abban reménykedtem, hogy ‘mind egyek vagyunk’ alapon, ha bemutatom a saját őszinte benyomásomat, arra majd más is ráismer.

Az elmúlt 4-5 évben a magyar animációk sikert sikerre halmoznak. Hogy látod, mi ennek az oka, mi a fejlődés kulcsa?
Úgy látom, hogy sok a tehetséges rendező. Emelett évek óta újra és újra bebizonyosodik, hogy érdemes támogatni az animációt. És ha a tehetség támogatással párosul, az jó esetben előbb-utóbb újabb sikerekhez vezethet, a végeredmény pedig inspiráló a következő évfolyamok számára.

Lehetőséget kaptál, hogy részt vehess az Animation Sans Frontier (ASF) nemzetközi workshopon. Mit vársz ettől a képzéstől, milyen előnyökkel járhat egy ilyen program?
Az ASF egy olyan workshop-sorozat, amely lehetőséget ad – részben iskolai keretek között – felkészülni a professzionális életre. Amellett, hogy fejleszthetsz egy saját projektet, megismerheted Európa legjobb animációs iskoláit és kialakíthatsz szakmai kapcsolatokat is. Egyelőre nagyon élvezem és azt remélem, hogy megtanulok mindent, ami ahhoz kell, hogy profi szinten megvalósíthassam az ötleteimet.

Milyen filmes terveid vannak a közeljövőben?
Most Andrasev Nadja új filmjében vagyok háttérrajzoló, emellett én is fejlesztek egy rövidfilmet, ami a korosztályom párkapcsolati problémáiról szól majd, személyes történeteken keresztül elmesélve, valamint gondolkozom egy tudományos kutatáson alapuló VR projekten is.

Vezető kép: MOME