Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Jövő év elején már második alkalommal rendezik meg a Get Closer Budapest Jazz Fesztivált. A program március 24-26-ig tart majd és olyan nemzetközi sztárok koncertjeit élvezheti majd a műfajt kedvelő közönség, mint John Scofield, Richard Galliano és Ron Carter legendás duója, valamint a híres trombitás, Erik Truffaz. A fesztivál minden nap két koncertet kínál majd a MOM Kulturális Központban.  A nemzetközi fellépők koncertjét minden nap magyar együttesek vezetik fel.  

061.hu

John Scofield a modern jazzgitározás meghatározó  alakja, aki új projektjét jellemző öniróniával a Country For Old Men címmel látta el. Ezzel utal arra, hogy hány évtizede van a pályán és arra, hogy az amerikai country zene híres számaiból állította össze műsorát. A hetvenes évek vége óta több mint negyven szóló albumot adott ki eredeti szerzeményeivel és feldolgozásaival, megkapta a Grammy-díjat is. Nagyon sokféle stílusban alkotott, de kemény, rockos gitárhangja és dallamainak gazdagsága felismerhetővé, sőt az egész világon népszerűvé tették, Magyarországon is már több nagysikerű koncertet adott.

A tangóharmonikának nincs még egy ennyire elkötelezett és elismert művésze, mint az olasz származású francia, Richard Galliano. Partnere a budapesti koncerten Ron Carter, akinél kevesen képviselik  autentikusabban az egyetemes jazztörténetet, és aligha múlható felül, hogy összesen két és félezer lemezen hallhatjuk bőgőjátékát, melyet a májusban 80 éves művész az ötvenes évek óta rögzített. Galliano és Carter 27 évvel ezelőtt hoztak létre először közös produkciót: Panamanhattan című, Párizsban rögzített duó-albumuk óriási siker lett, kifinomultságának, eleganciájának és választékosságának köszönhetően.

Három év felkészülés után új felállással és új programmal, új energiákkal érkezik ismét Magyarországra kvartettje élén a svájci származású francia csodatrombitás, Erik Truffaz, aki három évtizede ontja a varázslatos, az igényesség és a közérthetőség értékeivel egyaránt felvértezett zenéit. A projekt címe (Lépésről lépésre) is Afrikára utal, a pszichedelikus, az elektronikus és az ősi természeti hagyomány vadonatúj és minden eddiginél hatásosabb ötvözetét jelenti.

Kárpáti Dódi lemezbemutató

A fesztivál három magyar együttese, az In Line, a Vasvári String Trio és a Kárpáti Dódi Priváti Projekt lesznek. Valamennyien a magyar jazzélet nyáron, 59 évesen elhunyt kiemelkedő alakja, Vasvári Pál előtt tisztelegnek majd fellépésükkel. A zenés programot egy lengyel jazzfotós kiállítása egészíti ki.

fotó: Get Closer promotion, Kleb Attila


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •