Újra látogatható szombattól Csontváry Kosztka Tivadar műveinek teljes kiállítása a festőművészről elnevezett pécsi múzeumban.

MTI

Nagy siker, hogy a május 7. és augusztus 20. között Csíkszeredán rendezett időszakos Csontváry-kiállítást több mint 40 ezren látták – értékelt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Csontváry Múzeumában tartott szombati sajtótájékoztatón. Hozzátette: az erdélyi kiállításhoz kölcsönadott 34 pécsi Csontváry-kép hiánytalanul, eredeti állapotában érkezett vissza.

Szólt arról is, hogy az erdélyi időszakos tárlat ideje alatt a pécsi múzeumban a budapesti Iparművészeti Múzeum oszmán-török szőnyeggyűjteményének legszebb huszonnégy darabjából nyílt kiállítás, amelyet mintegy tízezren láttak. Az államtitkár felidézte, hogy Budapesten a volt Honvéd Főparancsnokság épületében tavaly július 5. és idén január 31. között megrendezett – 37 pécsi alkotást bemutató – Csontváry-kiállítást 115 ezren tekintették meg. Csontváry neve összeforrt Péccsel, a gyűjteménynek a jövőben is a megyeszékhelyen van a helye – szögezte le a politikus a képek kölcsönadása miatti korábbi aggodalmakra utalva.

Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a festőművész Magányos cédrus című képe mellett – a tárlat új elemeként – kapott helyet Nagy László Seb a cédruson című verse.

Fotó: budapestbug.com