Szombattól újra látogatható lesz az a Bécs belvárosában található, csaknem nyolcszáz éves földalatti kápolna, amelyet hét éven át renováltak.

MTI

A bécsi Szent István dóm közelében lévő középkori szakrális helyiséget 1220-ban építették. A 6 x 10 méteres Virgil-kápolna (Virgilkapelle) évszázadokon át állt befedve. 1973-ban tárták fel a metró építésekor, és megnyitották a látogatók előtt. Renoválás miatt azonban 2008-ban ismét bezárták. A felújítás azért vált szükségessé, hogy a falfestmények minőségének megőrzése érdekében állandó klímát biztosítsanak a kis helyiségben, elkerüljék penész képződését és a falak mohásodását. A felújítást a Wien Múzeum 300 ezer euró értékben végeztette el.

A 12 méterrel a föld alá nyúló kápolnában misét, koncerteket és kiállításokat is fognak tartani a jövőben. A helyiségben a középkori Bécsről látható majd állandó kiállítás, amely a vallási életet, az oktatást és az akkori mindennapokat mutatja be. E hétvégén a belépés ingyenes lesz, ezt követően a felnőttjegy öt euróba kerül majd.
Az 1220-ban épült Virgil-kápolnából egykor csapóajtón keresztül lehetett feljutni a Magdolna-templomba. A templom az 1700-as évek végén leégett, és nem építették újjá.

A 11 méter magas földalatti kripta, ahol Szent Virgil oltára is található, kezdetben egy gazdag kereskedőcsalád imaszobája volt, később szerzetesek találkozóhelye lett. Az azonban ma is rejtélynek számít, hogy a fali képeken található ábrák pontosan milyen jelentést hordoznak.