Január közepén újra megnyílt az Ady Emlékmúzeum a belvárosi Veres Pálné utcában. A Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja felújított, barátságosabb közönségforgalmi terekkel, új múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és izgalmas programsorozatokkal várja az érdeklődőket. 

061.hu

A 20. század egyik legnagyobb költője, Ady Endre egykori otthona az V. kerületi Veres Pálné utcában most még közelebb engedi a költőhöz a látogatókat személyes tárgyain és megújult közönségforglami terein keresztül.

A kiállítóhelyet – amely Ady Endre első és egyetlen, Csinszkával közös lakása a pesti belváros forgalmas régi utcájában – 1977-ben, a költő emlékére hozták létre. Ady felesége, Boncza Berta apja halála után örökölte meg a lakást, ahol a házaspár 1917 őszétől a költő haláláig lakott. A három szoba az eredeti személyes tárgyakat mutatja be, a dokumentumok pedig Ady háborús éveiről szólnak.

Az idei év programkínálatát az Egymás otthonai elnevezésű beszélgetéssorozat első előadása nyitja február 4-én. A Mindennemű hagyatékunk alcímet viselő előadás Ady Endre és Boncza Berta (Csinszka) írásos és tárgyi hagyatékát járja körül Zeke Zsuzsa irodalomtörténész, a PIM muzeológusa és Benkő Andrea, a Stációk és Tárgyak – Ady Endre és az Ady-család tárgyi hagyatéka digitális katalógus szerkesztője segítségével.

Az Ady Emlékmúzeum programkínálatáról bővebb információk a Petőfi Irodalmi Múzeum weboldalon találhatók.