Folytatódik a Pastorale összművészeti hangversenysorozat a Pesti Vigadóban, ahol februártól májusig négy hétvégén zenés színházi program, tematikus koncertek és népzene várja a családokat. Első alkalommal február 18-án és 19-én Georg Phillip Telemann Pimpione című intermezzóját, az Alster-szvit néhány humoros tételét, a D-dúr concerto első tételét és Az iskolamester című komikus kantátát adják elő a művészek.

MTI

Pimpione szerepében Vecsey Gyula bariton lép színpadra, Vespetta Gál Gabi szoprán lesz, közreműködik Komlóssy Gábor trombitán, Ninkó Attila és Zászkaliczky András oboán, a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola gyermekkara és a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar Horváth Gábor vezényletével.

A tánc és a tánczene áll a március 18-19-i előadások középpontjában, amelyen közreműködnek a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói, a zenekart Ménesi Gergely dirigálja. A program első része a bourrée, a menüett, a német tánc, a valcer, a polka és a szláv tánc változásait, a második fele a magyar táncokat és főként magyar szerzők táncait ismerteti meg az érdeklődőkkel. A közönség számára kiderül többek között, hogy milyen a menüett egy barokk szvitben és hogyan változik át egy bécsi klasszikus szimfóniában. Az előadással megemlékeznek Lajtha László születésének 125. és Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról is.

A vonós hangszercsalád egyik tagjával, a csellóval és a hangszert megszólaltató Devich Gergely csellóművésszel ismerkedhet meg a közönség április 8-9-én Záborszky Kálmán vezényletével. Devich Gergely ezen a hangversenyen fellép szólóban, édesanyja zongorakíséretével, kamarapartnereivel különböző felállásban – zongorás trióban és vonósnégyesben – és versenymű szólistájaként zenekarral. A sokoldalúságát megmutató programban barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi kompozíciókat is játszik.

A délszláv népzenét és néptáncot május 13-án és 14-én a Vujicsics Együttes, a Söndörgő Együttes, a ViGaD Trió és a Taban Táncegyüttes mutatja be. A háromgenerációs koncerten megszólal többek között a Dráva szélén lakom, a Seljancica, a Dada sali és a Józo.

A Pesti Vigadó díszterme másodszor nyújt otthont a Pastorale című, idén 20 esztendős sorozatnak, amely 1997 óta mintegy 220 programja segítségével vezette be a közönséget a művészetek világába. Az előadásokat táncok, a művészekkel folytatott beszélgetések és vetített képek is gazdagítanak. A sorozatban minden évben helyet kap egy zenés színházi program (opera), két tematikus koncert, valamint egy népzenei-néptánc program. Az előadások egyik főszereplője a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amelyet Záborszky Kálmán, Ménesi Gergely és Horváth Gábor vezényel.

fotó:Pesti Vigadó