Öt alkotást – köztük két regényfeldolgozást és két történelmi filmet – támogat a médiatanács összesen 600 millió forinttal a televíziófilmek gyártását célzó Fehér György-pályázaton. 

MTI

Vitézy László Móricz Zsigmond Házasságtörés című kisregényét viszi filmre, amely a Trianon utáni Magyarországon élő kishivatalnok vívódásáról szól. Dombrovszky Linda Szabó Magda Pilátus című regényét dolgozza fel egy idős anya és a róla anyagilag gondoskodó, de rideg lánya történetéről – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága.

A történelmi filmek közül az egyik A mayerlingi rejtély, amelyben Pajer Róbert rendező Habsburg Rudolf herceg 1889-es halálának titokzatos körülményeit járja körbe, a másik pedig A halálügyész, amelyben Novák Tamás az 1956-os események utáni megtorlás egyik kiemelt, győri perét állítja filmje középpontjába egy frissen végzett ügyész, Grátz Endre igaz történetén keresztül.

Az ötödik film, Miklauzic Bence Nino bárkája című alkotása egy olyan vendéglőben játszódik majd, ahol megváltozott munkaképességű emberekkel együtt dolgozik egy simlis, de szerethető főnök.

A filmeknek 2019. június 30-ig kell elkészülniük, a közmédia csatornái jövő év végéig mutatják majd be őket.

Fotó: Sonline