Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A pünkösdi hosszú hétvégétől ismét látogathatók lesznek a Várkapitányság szabadtéri programjai a budai Várban. Az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával újra, ezúttal ingyenesen nyílik meg a látogatók előtt a nagysikerű Az első bástya című régészeti kiállítás szabadtéri helyszíne, és újraindulnak a tematikus Budai Várséták is.

061.hu

Május 30-tól ingyenesen látogatható a Táncsics utca 9. alatt található régészeti kiállítás szabadtéri része. A helyszínen a látogatók, testközelből ismerhetik meg a terület régészeti feltárását követően előkerült 16. századi erődítmény rejtett kincseit. Hétvégén és ünnepnapokon pedig előzetes regisztrációt követően ingyenes vezetésen biztosítják a szervezők a különleges terület megtekintését. Az egyedi panorámával rendelkező helyszín kertjében egy régészeti sétány vezet végig a 2018-ban feltárt ún. Erdélyi bástya területén, ahol a budai Vár több periódusban kialakított védelmi rendszerének egyik legjelentősebb, legjobb állapotban megmaradt, több méter magas felmenő falakkal rendelkező részletét találták meg a Várkapitányság és a Budapesti Történeti Múzeum régészei. A kutatások során előkerült védmű az 1530-as évek elején Szapolyai János király parancsára az elsők között épült fel, mely kulcsfontosságú szerepet töltött be a magyarországi várvédelemben. A helyszín az 1848-49-es szabadságharcban is szimbolikus jelentőségű volt, az akkoriban börtönnek is helyet adó épületben raboskodott Táncsics Mihály is.  A kiállítás rendkívülisége abban is rejlik, hogy a terület évtizedeken keresztül mindenki elől elzárt volt, hiszen háborús jóvátételként a második világháború után az amerikai államé lett, 2014-ben került ismét magyar tulajdonba.

Az újranyitást követően a szervezők egészségvédelmi intézkedéseket vezetnek be. Nyitvatartási időben (H-V: 10-18) két óránként fertőtlenítést végeznek a korlátokon, a mosdók felületein, a helyszín bejáratához kézfertőtlenítő automatát telepítenek, az értékesítő és őr munkatársak maszkot, kesztyűt viselnek, a pénztárnál plexi fal védi a látogatókat.

Ismét elindulnak a Budai Várséták

Május 30-án újraindulnak a tematikus Budai Várséták is, amelyeken feltárulnak a budai Vár eddig ismeretlen útjai, megismerhetjük a Várnegyed csaknem 800 éves történetének legérdekesebb epizódjait és a Nemzeti Hauszmann Program főbb fejlesztéseit is. A Várkapitányság sétavezetőinek kíséretében bejárhatjuk a hajdani pompás Királyi Kerteket, megismerhetjük Buda borászati történetét, barangolhatunk a Budavári Palotanegyedben és a Polgárvárosban.

Annak érdekében, hogy a sétákon mindenki biztonságban legyen, több óvintézkedés és szigorú létszámkorlát betartásával indítják újra a programot, a személyzeten kívül 10 fő vehet részt egy vezetésen. A séták egy részén tourguide készülék segítségével, egymástól biztonságos távolságra lehet hallgatni a vezetőket. A készülékeket UV fénnyel fertőtlenítik minden használat után és saját fülhallgatóval is lehet használni.

A Várkapitányság a fenti két programmal csatlakozik a Magyar Turisztikai Ügynökség „Visszajövünk!” kampányához azért, hogy aki teheti, induljon ismét útnak és barangoljon belföldön. A kampány keretében június 1. és július 15. között Az első bástya című régészeti sétány ingyenesen látogatható, a Budai Várséták pedig 20 %-os kedvezménnyel vehetők igénybe.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •