Ahogy a koronavírus-járvány miatt kialakult új helyzetben mindenki iparkodik megtalálni a helyét, a művészek sem tétlenkednek. Egy fiatal kanadai fotóművész a valaha élt legnagyobb festőzsenik emblematikus alkotásait fogalmazta újra a krízis jegyében.

MAPET – 061.hu

Genevieve Blais ahhoz a fiatal művészgenerációhoz tartozik, amely számára már magától értetődő a képzőművészet és a fotóművészet között húzott évszázados határvonal átjárása. A fotográfia médiumát képzőművészeti kontextusban, történelmi és eszmei narratívával felruházva alkalmazza, sokszor groteszk fantáziavilágra utaló munkáin pedig előkelő szerephez jut a szimbolizmus, a szexualitás és a halál. Vészjósló, ugyanakkor elragadó és humoros műveit legutóbb az Instagramon posztolt, a koronavírus-járványra reflektáló sorozatával gazdagította, amelyen a világot jelenleg sújtó pandémia elleni védekezés legjellemzőbb motívumával, egészségügyi maszkkal látja el a művészettörténeti remekművek híres alakjait.

“Mindannyiunkra ráfér egy kis nevetés a jelenlegi helyzetben is, így elhatároztam, hogy 2020-ra felfrissítem a művészettörténetet”

– írta a kanadai művész az Instagramon. 

Lássuk, miről árulkodik Mona Lisa mosolya fertőzésveszélyben, hogyan festene sebészeti és FFP-maszkban Whistler mamája, Hopper „éjjeli baglyai”, Warhol Mao Ce-Tungja, vagy a gyöngyfülbevalós lány Vermeer, A sikoly Munch műtermében, Frida Kahlo és van Gogh meg a sajátjában.

Nézegessen még több maszkos klasszikust FOTÓGALÉRIÁNKBAN:

Képforrás: Instagram