Hogyan lehet mindennapi tárgyakat textilművészetté varázsolni? Miért lehet nosztalgikus szürrealitással visszatekinteni a pártállami évek gyermekkori élményeire? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az óbudai Esernyős Galéria április 4-én nyiló új kiállítása. Az Urbánus szövetek a Regős házaspár, Anna és István közös tárlata, mely a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg, és része a Budapest ArtWeek programjának.

061.hu

“A Főiskola után fogalmam sem volt, milyen képeket fogok festeni” – mondta el Regős István. “Kedvenceim voltak a közép-kelet- európai irodalom és film jeles alkotói, a képzőművészetben azonban nem találtam ennek nyomát. A stílus kialakulása lassú folyamat. Hatással van rá minden, ami egy művész életét meghatározza: az ember habitusa, tanulmányai, a közeg, amelyben él, és persze megfoghatatlan dolgokra is gondolok. Mindezek alapján hamar kiderült számomra, hogy a képzőművészet nemcsak a színekkel és formákkal való esztétizálást jelenti. Önálló festészet a célom, amelyben a tartalmi és formai szempontok azonos súllyal szerepelnek.”

A kiállítást úgy rendezték, hogy Regős István festményei és tárgyai párbeszédbe lépjenek Regős Anna hajtogatott és varrt papír- és lenmunkáival, ezért valóban egyedi élményt nyújt.