Már az is hihetetlen, hogy miért kellett egy Oscar-díjat és elképesztő bevételeket produkáló, teljes szakmai és közönségsikert arató Hihetetlen család folytatására 14 évet várni… Feszít minket a kérdés, mint a szupereket a dressz, már csak azért is, mert a folytatás bár ügyesen levezényelt akcióparódia , valójában felesleges nekirugaszkodás.

PZL – 061.hu

A Hihetetlen család 2. már nem olyan ügyesen felrakott pop-kulturális kifestőkönyv, mint a 2004-ben bemutatott első rész, és a futurista és retrofuturista formavilág sem hozott újdonságot, igaz, még mindig baromi intelligensen vették le a hatvanas évek space modern enteriőrjeit és sikerült ebben a formavilágban tartani a filmet. Családot tenni egy vígjáték fókuszába mindig is hálás és önjáró feladatnak tűnt, volt, amikor csak egy szőrös űrlénnyel zavarták fel egy-egy hétköznapi család unalomban kiteljesedő életét (Alf), vagy egyszerűen csak ledobták az Ork bolygóról Morkot (Robin Williams) akit Mindy (Pam Dawber) fogadja be otthonába, és ugye az egésznek (Egy úr az űrből) van némi bizarr lüktetése (nanu-nanu). De érdekes módon a hétköznapi családot a Magyar Televízió is jórészt űrlényekkel tett izgalmassá, vö: Mézgáékat, akiknek jövőből érkező rokona, MZ/X alaposan felkavarja a hatvas évek végi Vermona villanyorgonával lekísért életét.

A Hihetetlen család azonban nem hétköznapi karakterekből áll, ők csak vágyják a mindennapi élet izgalmas egyhangúságát, de valójában olyasmik szerepelnek a munkaköri leírásukban, mint a Föld megmentése. És a történet valahol ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. Már csak azért sem érezzük, hogy olyan nagy a változás 2004 óta, mert kb. ugyanazokat a rajzoló szoftvereket használták, semmiféle technológiai innováció nem jellemzi a filmet, ráadásul minden jelenet tele van szóviccekkel, mintha csak Geszti Péter Baráti Társság előírta volna a kötelező szóvicc-kvótát. Ott van például az Aknakukac nevű gonosz, aki egy gigászi fúrógép lénnyel zúzza le a várost, majd szivattyúzza ki a bankok pénzét. Aknakukac simán lehetne egy Pom Pom epizódhős is, de annál persze sokkal gonoszabb. És bár a család hatástalanítja a fúró szörnyet, és megmentik a várost, mégis túl nagy a pusztítás ahhoz, hogy ne a Hihetleneket tegyék meg bűnbaknak.

https://www.youtube.com/watch?v=XpnJzvUJXRw

Szuperhős Áthelyezési Program, mely lehetővé tette, hogy a nem mindennapi család beolvadjon a társadalomba kudarcba fulladt, de ekkor ajánlatot kapnak Winston Devour tól, az iparmágnástól, aki egy világméretű telekommunikációs vállalatot vezet titokzatos nővérével, Evelynnel. Ők azt szeretnék, ha a szuperhősök visszatérhetnének egykori életformájukhoz, azaz 0-24-ben küzdenek a világbékéért. Nyúlánka, a szuperanyu lesz az új akcióterv reklámarca és így élő egyenes adásban láthatják a tévénézők, ahogy Démonitorral játszik macska-egér harcot. És persze Bob marad otthon a szuper képességű, szuper gondokat generáló gyerekekkel (Willel és Illanával és Furival), és közbn kiderül: háztartást vezetni három kölyökkel súlyosbított akadálypályán legalább olyan nehéz, mint fenntartani két karate rúgás között az univerzum tér-idő egyensúlyát.

Hihetetlen család 2
amerikai animációs vígjáték
rendezte: Brad Bird
bemutató: 2018. július 5.