A kamaszok szobájába mindig óvatosan nyitnak be a szülők, legtöbbször  kihagynak egy ütemet a kopogtatás után. De van-e annál is kínosabb, mint amikor rossz ritmusban lépnek be? Igen, ha apu megpróbálja lejófejeskedni a dolgot, hogy “csináld csak fiam, rátaláltál a legjobb játékszerre, most már soha nem fogsz unatkozni” – ahogy azt hallhattuk Jó srácok című vígjátékban. A filmből kiderül, hogy azért vannak ezeken kívül kínos motívumok a kiskamaszok életében.

PZL – 061.hu

Például amikor valaki az apja szexbabájval tanul csókolózni. Aki azt hiszi, hogy a bőrmaszkok, szexhinták, és mindenféle dildók tárgyi katalógusára épített poénoktól a Jó srácok egy olcsó Amerikai pite típusú mozi, koleszos tesztoszteron poénokkal, az téved. Vannak benne sok kellemetlen motívum, ugyanakkor Gene Stupnitsky filmje valójában a felnövés mozija, három srác, a hősszerelmes Max (Jacob Tremblay), szabálykövető Lucas (Keith L. Williams) és a musicalfüggő Thor (Brady Noon) azaz a babzsák boys megküzd az első csókkal és az első pohár sörrel. Érdekes, hogy a cigaretta kimaradt, valószínűleg ez már annyira un-cool, hogy fel sem merült az alkotókban a bagózás. A történet szerint a hatodikos Maxot elhívják egy üvegezős, azaz smárolós buliba, ami tök jó, de addig meg kell tanulnia csókolózni.

Pont akkor utazik el az apja, akinek van egy profi drónja, amit a srácok arra használnak fel hogy meglessék a szomszéd csajokat, akik a smártechnikát nem a nyelvtankönyvből lesték el, és olyan dizájner drogot is tolnak, amitől megnő a libidójuk…. De a csajok elkapják apu féltett, szuper drónját, a srácok pedig a csajok serkentőjét, és ezzel kezdetét veszi a harc a drón és a drog visszaszerzéséért. Közben a kamaszok élik a sulimusical-szerű életüket, és  elindulnak azon az úton, aminek végén ivarérettek lesznek. Csak útjukat nem az Ifjúsági Magazin Válogatott magánügyek rovata, nem egy-egy Tollasbál magazin szegélyezi, még csak nem is egy-egy VHS kazettára másolt kosztümös pornófilm, hanem szópóálarcok, korbácsok, BDSM-játékszerek. A fiúknak persze fogalmuk sincs, hogy ezek mire jók, hiszen még csókolózni sem tudnak, ezért aztán halloween idején szeretnék felvenni a cipzáros álarcot, ami így leírva nem tűnik olyan viccesnek, de a film valahogy mindig kellő érzelemmel balanszírozza ki a kóteres viccelődést. (Ott vannak például azok a jelenetek, amelyekben Lucasnak meg kell barátkozni azzal a ténnyel, hogy a szülei el fognak válni.)

És furán hangzik, de a Jó srácok tele van szeretettel, és legalább annyit mond a barátságról, az árulásról, és az elválásról, mint a csehszlovák jófejeskedő ifjúsági mozik (A bátyámnak klassz öccse van, vagy a Lábus postás, stb.). A sztori egyszerű, mint a faék: apának nem szabad megtudnia, hogy összetört a drón, ezért újat kell szerezni addig, míg a smárolós buli elkezdődik. Ez bizony tényleg szerény vállalás, de olyan ügyesen vannak felrakva a gyerekek karakterei és olyan jók a poénok, hogy a végén nem érzünk kellemetlen utóízt a szánkban. Láttunk már vicces felnövős filmeket, nincs ebben semmi új, viszont a babzsák boys karakterei szeretetre méltóak, és a mozi annak ellenére működik, hogy finoman szólva is sok volt a termékkihelyezés olyan tárgyakból, amiket fekete zacskókba csomagolnak.

Jó srácok
amerikai vígjáték
szereplők: Jacob Tremblay, Keith L. Williams, Brady Noon
rendezte: Gene Stupnitsky
bemutató: augusztus 15.