Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Karácsonykor ritkán ajándékozunk utazást, most viszont itt van két lemez, aminek desztinációja a popkultúra fénykorába, a hatvanas évek végére invitál bennünket, a Pszichédelia nevű városállamba, ahol a Pink Floyd korai éveinek múzeumába látogathatunk el, illetve megnézhetjük a Jethro Tull panoptikumának Stand Up életképét, ugyanis egy exkluzív digipackban megjelent a zenekar egyik kulcslemeze, az 1969-es Stand Up, egy koncertlemezzel, egy DVD-vel és egy 112 oldalal könyvvel együtt. És persze: visszaidézik az eredeti vinyl tasakjának mesekönyvszerűen kinyíló kompozícióját is.

PZL- 061.hu

Ha ilyen gazdag tartalommal és prémium minőségben jelentek volna meg a CD-k az elmúlt negyedszázadban, nem úgy tekintenénk rájuk, minte a szükséges rosszra, hanem olyan formátumra, amelynek igen is helye van a popban. Ha a Pink Floyd életműve bizonyos szempontból a progrock bibliája, akkor a Meddle-ig tartó periódus az Ószövetség, a Dark Side-tól a Final Cut-ig ívelő időszak az Újszövetség, míg az A Momentary Lapse of Reason és a The Division Bell az Apostolok cselekedetei, a nagy próféta Waters apokaliptikus jelenései nélkül.

A lemezen persze mindenki az ösvényeket keresi a nagy művek felé, azokat a bizonyos előzményeket, amelyekből kiolvasható a Wish You Were Here vagy éppen a Time. Persze, a dalok zömét a kalózkiadványokról, vagy éppen az 1971-es válogatásról, a Relics-ről is ismerhetjük, de legalább olyan tájon barangolhatunk, amelyeken már jártunk, szóval, azok, akik szeretik a korai Pink Floyd hangképét, azok számára kellemes társasutazás lesz a pszichedelia ötcsillagos relaxációs központjába.

A kétlemezes The Early Years 1967-1972 Cre/ation zenekar korai korszakából ad egy szerethető 27 számos ajánlatot, és akinek a sorlemezek világa és ez a dupla kollekció is túl szűkösnek bizonyul, annak ott van a 27 albumból álló gyűjtemény. A The Early Years 1967-1972 dupla albumon ott van a jól ismert Arnold Layne, a See Emily Play, a Mathilda Mother, a Jugband Blues és a BBC-nek rögzített Flaming, amelyek mind-mind Barett-dalok.

Szóval, a Syd-rajongóknak egy szavuk sem lehet, és itt vannak a kislemezek B-oldalaiból, a BBC Session-ökből, remixekből, a Zabriskie Point néhány dalából álló kollekció, szóval, ez egy zenés svédasztal, de azoknak, akik eleve reménytelenek tartják, hogy beszerezzék a 27 albumból álló gyűjteményt, halvány vigasz lehet. Tényleges utazás helyett egy látványos prospektus, ami még így is van olyan fontos, hogy az év legfontosabb kiadványai között említsük.

Jól indult a popkultúra talán legfontosabb évének legfontosabb hónapja: 1969. augusztus 1-jén megjelent a Jethro Tull második lemeze, a Stand Up, még Woodstock és a Holdra szállás és a Sharon Tate gyilkosság előtt néhány nappal. A This Was című bemutatkozás után a Stand Up volt az első Jethro Tull album, aminek Anderson maga írta a szövegeit, és létrehozott egy olyan, a Led Zeppelin-féle hard-rockkal rokon, feszes albumot, amelyen nemcsak a kelta, de a klasszikus zenei formák is beépültek a nagyon is sajátos zenei univerzumba.

Persze, a legismertebb darabja, a szignálként is komoly karriert befutott Bourée, ami ugyebár J.S. Bach átdolgozás, de talán a legjobb felvétel mégis We Used to Know, amely számos dal ősforrása volt, a szólóját ma is tanítják a rocksulikban, és e felvétel nélkül talán sosem születik meg az Eagles Hotel California című klasszikusa, amely a világ egyik legtöbbet játszott rádiós slágere lett. A fametszetet imitáló borító emlékzetes motívuma a Magyarországon csak csehszlovák kinyithatós mesekönyvként  ismert könyvészeti attrakció, azaz a kinyitás pillanatában felugró kép, amely itt annyiban izgalmasabb, hogy a fiúk egy laza ölelésre nyújtják karjaikat.

A lemez poptörténet egyik legemlékezetesebb fúziós kísérlete volt, amely nemcsak a folkot a prog-rockot hozta közös nevezőre, de a hard-rock egyik alapdarabja is, nyitó A New Day Yesterday-t a Led Zeppelin is megirigyelhette volna a zenekartól, és még nem beszéltünk a barokk-popos fantáziákról, és a személyes, a családi élet motívumait beemelő izgalmas szövegekről. Ahogy a Pink Floyd-féle válogatás, úgy a Tethro Tull album is tökéletes karácsonyi ajándék az 50 pluszos apukáknak a Prostamol Uno mellé.

Pink Folyd
The Early Years 1967-1972 Cre/ation
Warner
27 szám 120 perc

Jethro Tull
Stand Up / The Elevation Edition 
Warner
10+8 bónusz 70 perc + DVD + Live At Stockholm 1969 album

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •