Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az V. kerületi önkormányzat támogatásával valósult meg az a “vándorkiállítás”, amely a korlátozások miatt nem zárt térben, hanem mindenki számára hozzáférhető helyen, a Károlyi-kertben nyílt meg. Az ötletgazdák Szilléry Éva újságíró és Raden Hannawati grafikus, kurátor, akik a világjárványra reflektálva a Standby (‘készenlét’, ‘bizonytalan várakozás’) nevet adták a tárlatnak.

KISMARTY ANNA – 061.hu

Vannak önkormányzatok, amelyek siránkozás helyett teszik a dolgukat, és a maguk módján próbálnak némi színt vinni a lakosaik életébe. Így lehetett ezzel a belváros kormánypárti vezetése is, amely egy rendhagyó, kulturális programnak ad most otthont. A Hegyvidékről a Belvárosba költöző, összesen több mint negyven művész munkásságát felvonultató tárlat középpontjában a koronavírus és a járvány által okozott globális leállás, váratlan szituációk állnak.

Szilléry Éva, a kiállítás ötletgazdája (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Az alkotások között vegyesen találunk fotókat, festményeket, és ahogy a kiállítás szervezői közleményünkben írták: “Az autonóm művészi gondolatok egybehangzó kiáltássá nemesültek, közösségi erejükben átható kiáltást fogalmaztak meg: itt vagyunk, együtt vagyunk és közösen kell túlélnünk a világot rettegésben tartó kórt!”

Megkérdeztük Szilléry Évát, a projekt ötletgazdáját és vezetőjét, hogy miért tartotta fontosnak szabadtérre kivinni a reprodukciókat. „A tárlat első helyszíne ősszel a Kodály körönd volt. A tér formája, tagoltsága miatt talán a legalkalmasabb egy „szabadtéri galéria” létrehozására, sok évvel ezelőtt egy kisebb fotókiállítást is szerveztek már a kerítésre. Számomra ez a tér volt az ihletadó és a karantén időszak, ami ellehetetlenítette, hogy a művészek zárt galériákban megmutatkozzanak. Noha a továbbiakban is a köröndben szeretnénk gondolkodni, mint kültéri galériában, a karanténra és a pandémiára adott reflexiók a megváltozott életünkre adott legfrissebb válaszok a művészet eszközével. Fontos látni, hogy amit magunk sem tudunk megfogalmazni, azt miként jelenítik meg a jelenkori alkotók. A Standby a belvárosba érkezett, 12 új alkotóval bővült, köztük több ötödik kerületi művésszel gazdagodott a névsor és várhatóan nem áll meg: azon dolgozunk, hogy tavasszal Bécsbe is eljussanak a képek”- fejtette ki a szervező.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A koronavírus-járvány szülte kortárs reflexiókból született válogatás, több generáción átívelő izgalmas képet ad a művészek változatos alkotói tendenciáiról és egyéni válaszokat keres gyorsan változó jelenünk legaktuálisabb jelenségére.

A mostani világban pedig létfontosságú, hogy az embereket érjék kulturális ingerek, élmények. Láthatjuk, vannak még az országnak olyan szegletei, ahol a kultúra kiirtása helyett a megtartására és felélesztésére törekednek, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez. Egyetlen krízisre sem adható olyan válasz, amely csak krízist szül. Az erzsébetvárosi Erőművház bérbeadása, a civilek és a Heti TV, illetve a Molnár Antal Zeneiskola kiűzetése a kerületből, komoly erkölcsi kárral fog járni az itt élők szempontjából. A kultúra megőrzése – abból is látszik, hogy nem csak hazánk számára kiemelt ügy -, hogy a Standby kiállítást meghívták Bécsbe is.

A kiállítás védnöke L. Simon László József Attila-díjas író, költő, politikus.

Fotó: Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •