Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ha van album az Abbey Road-on kívül, aminek precízen meg tudjuk határozni ún. lokációját, akkor az Sting 57th & 9th című 2016-os, alig 37 perces munkája. A Sting új koordináta rendszerében a vízszintest a feszes, néhol a Police-t, máshol a korai U2-t és Bruce Springsteen karcosabb világát idéző dalok jelentik, függőlegest a szerző szólómunkáira jellemző balladisztikus, world music hangzású számok adják.

PZL – 061.hu

A popkultúra legismertebb helyrajzi száma persze a Hollywood Walk of Fame, a Hollywoodi Hírességek Sétánya, de Sting most egy másik város, New York utcáit rója, illetve stúdióba menet érintett egy bizonyos kereszteződést, az 57-ik és a 9 utca sarkát… És igen, Sting tudja: ha a járda csillagait nézi, sosem jut el önmagához, ezért legjobb, ha az égre néz és az ösztöneire hallgat. És 65 évesen úgy érezte, hogy három évvel legutóbbi albuma, a The Last Ship után egy tiszta, feszes rock and rollra és world musicra kalibált albummal kedveskedik 2016 karácsonyára szeretteinek.

Persze, a rajongók számára a The Police volt hívószó, az előzetesen megismert dalokból sokan arra gondoltak, hogy Sting a lantot (Songs from the Labyrinth) és a karácsonyi érzelmességet (If On A Winter’s Night) letéve megdörrenti Marshallt. A lemez – melyen ezúttal is együtt dolgozott a gitáros Dominic Millerrel és a dobos Vinnie Colaiuta-val –szépen építkezik, a tíz dalból az első hat hozza is a karcosabb megszólalást, aztán a Petrol Head után a Heading South On The Great North Road relaxációs zenéje hirtelen leülteti az albumot, és már nem tér vissza a rockos hangkép. Ez persze nem szokatlan megoldás, láttunk persze már ilyet, a Rolling Stones Tattoo You albumának A oldala keményebb számokból, míg a B oldala lassú, érzelemittas dalokból állt.

A 50.000 című dal gitártémája a U2-t idézi, aztán önálló életet él a felvétel, és tipikus Sting-szerzemény lesz belőle. Amikor meghalljuk  a lemez első ajánlatát, a Can’t Stop Thinking About You című fickós számot, azt hisszük, hogy végig marad ez a fordulatszám, de a lassú dalok – különösen arab hatásokat mutató kalandozás, az Insallah” és az intim The Empty Chair – vegyes tüzelésű albumot hoznak ki a 57th & 9th-ból, de és mivel maga a lemez sem hosszú, azoknak is bejöhet, akik ezúttal inkább táncolni akartak, mintsem a világ sokszínűségét ünnepelni a fűszeres illatú éjszakákon.

Sting
57th & 9th
Universal
37 perc 10 szám


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •