Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), amelynek programján 11 ország 21 produkciója látható április végéig. Idén a Nemzeti Színház rendezvénye egy utcaszínházi produkcióval és A képzelet terei című, Helmut Stürmer díszlettervező munkásságából összeállított tárlattal indul, amelyen képek, előadásokból való különleges tárgyak, bábok is láthatók lesznek egy hónapig a színház melletti Zikkuratban.

MTI

A MITEM nyitóelőadása csütörtökön az olasz Teatro Tascabile di Bergamo Keringő című utcaszínházi produkciója lesz, amely a Nemzeti Színház előtti hajóorrban tekinthető meg. Az elkövetkező két hétben a színház három színpadán román, orosz, litván, norvég, dán, svéd, lett, macedón, lengyel, olasz és magyar előadásokat láthat a közönség.

Csak néhány előadást kiemelve: Svédországból a Dramaten, a stockholmi királyi színház érkezik a MITEM-re: Henrik Ibsen Hedda Gabler című művét Anna Pettersson rendezésében, multimédiás produkcióként mutatják be. Szintén multimédiás előadás az oslói Norvég Színház Amerikai Elektrája. Eirik Stubo Eugene O’Neill művéből készült rendezésében az antik kórust egy dzsessztrióval helyettesíti.

A határon túli magyar színházak előadásai közül két izgalmas produkció szerepel a fesztiválon: A nyugalom című előadás a marosvásárhelyi színháztól, és Visky András Pornó című darabja a szatmárnémeti színház előadásában.A fesztiválon minden évben létrehoznak egy olyan produkciót, amelyben a meghívott alkotók magyar művészekkel dolgozhatnak együtt. Az idén Thomas Richards magyar színészhallgatóknak tartott workshopját zárják bemutatóval. Workcenter 30: retrospektív címmel Thomas Richards végigvezeti a nézőket a Workcenter 30 éves előadóművészeti kutatómunkájának állomásain is.

A fesztivált számos kísérőprogram is kiegészíti, többek közt beszélgetést tartanak a Részegek írójával, Ivan Viripajevvel és rendezőjével, Viktor Rizsakovval, mesterkurzust tart Eugenio Barba és Julia Varley, Nyomok a hóban címmel pedig előadásszerű műhelybemutató lesz Roberta Carrerivel. Dosztojevszkij-művek a színpadon címmel filmvetítésre és beszélgetésre várják a nézőket, Faust avagy Silviu Purcarete költői színháza címmel pedig a román rendező részvételével tartanak kerekasztal-beszélgetést, valamint bemutatják A színész művészete: Sztanyiszlavszkij, Boleslavky, Strasberg című kiadványt is.

Fotó: Nemzeti Színház


   


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •