Neil Young számára a rock and roll terepe egy nagy préri, a dalírás maga az aranymosás, egy-egy szólója olyan hosszú volt mint a kelet és nyugati oldalt összekötő sínpárok, a derék dalnok a kamionokat is postakocsiknak látta, és most visszatért ősei földjére, ahol a puskánál is hatékonyabb fegyvere van, amit így hívnak: gitár. Ezt a területet Paradox földnek nevezhetjük, illetve így hívják a Daryl Hannah rendezte netfilxes western fantasy sorozatot, amelynek Young nemcsak a zenéjét szállítja üzembiztosan, de játszik is benne.

PZL- 061.hu

Aki azt gondolja, hogy egy végtelenül belassult, unalmas, leginkább jammelésre emlékeztető, lekent filmzenés cuccot kap, az nagyot téved, hiszen a Paradox soundtrack teljes értékű Neil Young album. Vannak ugyan rajta széttorzított szóló-szerű közjátékok, de a 21 track-nek a fele „rendes szám”, azaz megvan a gerince a “sorlemeznek”. És ami legjobb az egészben: meglepően rövidek a dalok, nincsenek büntető hosszúságú 12 perces gitárszólók, a lemez egyik legjobb dala, a Show Me még kétperces sincs. Külön emeli a lemez értékét, hogy nincsenek lekapva a hangsávok végei, a dalokat meg sem keverték, és pont ez a nyersesség adja a dolog kreatív többletét, és ez a nyersesség különösen jól érvényesült a Running to the Silver Eagle című zenekari kompozíciónál.

Általában egy-két gitárnyűvős közjáték után jön egy „rendes szám” A Show Me mellett ott a Peace Trail, ezek Young életművének legszebb lapjaira tartozó kis fejezetek, ugyanakkor izgalmas a Pocahontas című felvétel is, de egy szavunk nem lehet a Cowgirl Jam című jammalésre, ami a Cowgirl In The Sand című 1970-es dalnak a szólóját tekeri tovább. A Diggin In The Dirt helyes kis western country ballada, amiben benne van egy teljes élet kiérlelt szomorúsága és minden öröme, pedig ez a dal sem hosszú, a Baby What You Want Me To Do című bluest pedig már nyomta anno a Crazy Horse-szal is, de itt koszosabb, spontánabb. Az őserőtől duzzadó dalok hallgatásakor úgy érezhetjük, hogy olyan dolgokat is megértünk abszurd világunkból, amit csak a navahók kódtörő ismernek, évezredek óta.

Neil Young + Promise Of The real
Paradox soundtrack
Warner
21 szám 65 perc