Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

FACT elnevezéssel nemzetközi fesztivált indít a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az idén első alkalommal február 3. és 5. között megvalósuló eseményen négy külföldi és két magyarországi művészeti egyetem nyolc előadását láthatja a közönség.

MTI

Mint a szervezők sajtótájékoztatóján elhangzott, idén az SZFE és a Kaposvári Egyetem mellett egy német, egy cseh, egy román és egy svájci művészeti egyetem mutatkozik be a fesztiválon, amelynek neve a Festival, Arts, Cinema és Theatre szavak kezdőbetűiből áll össze. Kiss Csaba rendező, az SZFE tanára, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy a későbbiekben bővíteni szeretnék a rendezvényt, több filmes programot is terveznek. Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a FACT különlegessége így a színház- és a filmművészet együttes bemutatkozása, közös workshopok szervezése lehet.

A fesztivál célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be vizsgaelőadásaikat, filmjeiket, hogy közös műhelymunkákon vegyenek részt, és hosszú távú szakmai kapcsolatokat építsenek. A fesztiválra meghívták a társművészeteket képviselő egyetemeket is, látványtervezőket, animációs és médiaművészeket, a színpadi zene, tánc és mozgás alkotóit. A szervezők szeretnék, ha a fesztivál a jövőben a budapesti művészeti egyetemek találkozóhelye is lehetne.

A nyitónapon az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak három díjnyertes vizsgafilmjét – a Szép alak, a Betonzaj és A kamaszkor vége című alkotást – vetítik, továbbá megnyitják a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatóinak kiállítását. Az Ódry Színpadon az egyetem Az ingolstadti invázió, a Padláson a bukaresti Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L Caragiale” A félkegyelmű című produkcióját játsszák. A fesztiválra a prágai DAMU hallgatói The Woods és mikroSZPUTNYIK című előadásaikat hozzák el. Kaposvárról a Rómeó és Júlia érkezik, a müncheni Bayerische Theaterakademie August Everding a Csikk című előadással szerepel a programban. A versciói Accademia Teatro Dimitri az Insomnia című előadást hozza Budapestre, de az SZFE Roberto Zucco című produkcióját is láthatják a nézők. A rendezvényen a magyar nyelvű előadások angol felirattal láthatók. Az alkotókkal esténként szakmai beszélgetéseket tartanak.

Kiss Csaba kiemelte, hogy a találkozás, az együttlét, a közös munka és a bemutatkozás lehetősége a négy pillére egy jó egyetemi fesztiválnak. Hozzátette, hogy a jövőben munka-fesztivált, öt-hat nap együttlétet terveznek. Céljuk az is, hogy a fesztivál alatt a magyar művészképzés metodikáját is megmutathassák a külföldi egyetemek képviselőinek. Felidézte, hogy a nemzetközi fesztivál megvalósításához 16 millió forintos támogatásra pályáztak, amelyből 2 millió forintot nyertek el, ezért az idei rendezvény a találkozás, az ismerkedés jegyében zajlik majd, elmélyült munkára még nem ad lehetőséget. A jövő évi fesztiválon azonban már 24 órás filmforgatási versenyt is szeretnének rendezni. Hegedűs D. Géza, az SZFE rektorhelyettese elmondta: stratégiai céljuk, hogy az egyetem nemzetközi szintéren is még aktívabban, integráló erőként jelenjen meg, a fesztivál megrendezése ezért is fontos számukra.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •