Az egykori VHK-alapító-frontember, Grandpierre Atilla zenekara, az ősi rítusokat magyar népzenével ötvöző Vágtázó Csodaszarvas jó ideje minden év végén fellép a fővárosi A38 hajón. Ezúttal jövő pénteken lesz a koncert, az est során A természet IQ-ja címmel előadást tart Tasi István kulturális antropológus, fellép még a Szelindek Világzene Forgatag.

MTI

Grandpierre Atilla a Vágtázó Halottkémekkel a nyolcvanas évek óta járja sajátos, egyedi útját. A VHK a punk, az underground, a népzene és a sámánrítusok különleges elegye volt, a Vágtázó Csodaszarvas inkább a magyar népzenére helyezi a hangsúlyt, egyéni és összetéveszthetetlen módon.

Az ősi magyar népzenét, szertartásokat felelevenítő, katartikus hatású koncerteket adó zenekar koncertjein Grandpierre megfogalmazása szerint “mindenen túláradó, minden burkot szétrepesztően szárnyaló életigenlés élhető át”. A november 27-i koncerthez kapcsolódva, azt megelőzően, 18 órakor az A38 hajó Kiállítóterében Tari István kulturális antropológus A természet IQ-ja címmel tart vetítéses előadást. A főiskolai tanár az állatok titokzatos ösztöneiről szóló, magyarul már három kiadást megért, nagy sikerű könyv egyik szerzője. A csapat eddig három lemezt készített: Tiszta forrás (2006), Végtelen Ázsia (2008), Csillaglovaglás (2011).