Szekszárdtól a Kunságig, az egritől a pécsi borvidékig több mint hetven pincészet mutatta be a fajta csúcsborait a Kékfrankos Április rendezvényen, ahol a Felvidék is komoly borászkontingenssel képviseltette magát. A mesterkurzusokon megismerhettük Eger és Szekszárd büszkeségeit, és a kadarka lehetőségeiről is képet kaphattunk.

JENEI ANDRÁS- 061.hu

A magyar borászatok legjobb kékfrankosaival ismerkedhettek meg az érdeklődők a Corinthia Budapest Hotelben megrendezett Kékfrankos Áprilison; a sétáló kóstoló vendégbora a kadarka volt. A kékfrankos kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként pedig éppúgy készíthető belőle mindennapi fogyasztásra szánt gyümölcsös bor, mint prémium tétel, de a fajta kiváló házasításokhoz is: a bikavérek legfontosabb alapanyaga. A kékfrankos Magyarország legelterjedtebb kékszőlő fajtája – emlékeztettek a szervezők, a termelők pedig ennek megfelelő létszámban vonultak fel: több mint hetven pincészet mutatta be borait a rendezvényen.

Kékfrankos Április Nagykóstoló 2016.04.23. Fotó: Horváth Péter Gyula

Szekszárdot a Bodri Pincészet, a Dúzsi Tamás Pincészet, az Eszterbauer Borászat, a Fekete Borpince, a Heimann Családi Birtok, a Hetényi János Pincészete, a Lajvér Borház, a Márkvárt Pince, a Németh János Pincészet, a Prantner Pince, a Sárosdi Pince, a Schieber Pincészet, a Sebestyén Pince, a Szeleshát Szőlőbirtok, a Takler Borbirtok, a Toronyi Pince, a Tüske Pince, a Tűzkő Birtok, a Twickel Szőlőbirtok, a Vesztergombi Pince és a Vida Családi Borbirtok képviselte.

Az egri borvidékről a Demeter Pincészet, a Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság, az Egri Borvár Kft. Tóth Ferenc Pincészet, a Gróf Buttler Borászat, a Hagymási Pincészet, a Havas & Tímár Pincészet, a Juhász Testvérek, a Kovács Nimród Winery, a Nyolcas és Fia Borház, a Ostoros–Novaj Bor, a Petrény Winery, a Thummerer Pince és a Vincze Béla Borászat állítottak ki a rendezvényen.

Villányból Gere Tamás és Zsolt, a Heumann Pincészet, a Jekl Pincészet, a Polgár Pince, a Ruppert Pince, a Sauska Pincészet, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet kékfrankosait kóstolhatták meg a látogatók. A soproni borvidékről a Garger Pince, a Ráspi Borászat, a Taschner Borház, a Vincellér Ház, a Weninger Pincészet és a Winelife Borászat állított ki, a Balatonfüred-csopaki borvidéket a Homola Pince, a Schieszl Borház, a Söptei Pincészet és a Szent Donát Birtok képviselte.

Kékfrankos Április Nagykóstoló 2016.04.23. Fotó: Horváth Péter Gyula

A Kunságból a Birkás Borház, a Dimenzió Borászat, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet és a Köpcös Pincészet, a mátrai borvidékről a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, a GoBri Pince, Karner Gábor és a Maróti Pince borait lehetett megkóstolni. A tolnai borvidékről a Grál Borpince és Gróf Apponyi Pincészete, a balatonboglári borvidékről a Konyári Pincészet és a Kristinus Borbirtok, a badacsonyi borvidékről a Csobánci Bormanufaktúra, az Etyek-budai borvidékről az Etyeki Kúria, a pécsi borvidékről pedig a mohácsi Planina Borház állított ki.

A határon túlról is

A Felvidéket Bott Frigyes, a Csernus Pincészet, a Kasnyik Családi Pincészet és a kisújfalui Mátyás Pince képviselte. Bár a kiállítók között nem, de a Mesterkurzus teremben szerencsére találkozhattunk a Frittmann Borászat, Günzer Tamás Pincészete, a Koch Borászat, a Mészáros Borház és a St. Andrea Szőlőbirtok boraival is.

Kékfrankos Április Nagykóstoló 2016.04.23. Fotó: Horváth Péter Gyula

A Kékfrankos Április három mesterkurzusnak is otthont adott: az egri St. Andrea Szőlőbirtok ma már elsősorban a házasításokra, azaz a bikavérre és az Egri csillagra fókuszál, ifj. Lőrincz György azonban – a nagy bikavérek mellett – néhány fajtabort is bemutatott kereskedelmi forgalomban nem elérhető palackjaik közül. Szekszárd legszebb kékfrankosai és bikavérei közül Sebestyén Csilla és Fiáth Attila mutatott be 2013-as és 2012-es tételeket, Sánta Zoltán pedig A kadarka lehetőségei – hazai körkép címmel tartott előadást.

2016 legjobbjai

A rendezvényt szervező Winelovers a programsorozathoz kapcsolódóan megtartotta a Kékfrankos Április vaktesztjét, ahol a tizenkét bíráló összesen ötven kékfrankos és bikavér közül választotta ki a legjobb fajtaborokat és házasításokat. Az összesített értékelés szerint a következő öt kékfrankos bizonyult a legjobbnak 2016-ban:

Kovács Nimród: Monopole Blues Kékfrankos, 2012
Toronyi Pince: Csötönyi-völgy Kékfrankos, 2012
Egri Borvár Kft. Tóth Ferenc Pincészet: Kékfrankos válogatás, 2012
Vincze Béla Borászat: Arcanum Kékfrankos, 2011
Eszterbauer Borászat: Tanyamacska Szekszárdi Kékfrankos, 2013

Az idei évtől a bikavérek a Kékfrankos Április kiemelt borai, ezért a bírálók bikavéreket is kóstoltak. A teszten a következő öt bikavér szerepelt a legjobban:

Thummerer Pince: Egri Bikavér Superior, 2011
Takler Pince: Szekszárdi Bikavér, 2012
Eszterbauer Borászat: Tüke szekszárdi Bikavér, 2013
Tüske Pince: Szekszárdi Bikavér, 2013
Egri Borvár Kft. Tóth Ferenc Pincészet: Egri Bikavér Superior, 2013

Fotók: Horváth Péter Gyula