A 73 évesen, augusztus 6-án szívbetegségben elhunyt zenésztől 14 óra 15 perctől vesznek végső búcsút családtagjai, zenésztársai, barátai és tisztelői az Óbudai temetőben.

MTI

A fiatalon a Benkó Dixiland Bandet is megjárt zenész, az Omega és az LGT egykori dobosa a legjobb hazai ütősök egyikének számított a közönség és a szakma szerint. Ezt tükrözte az Ifjúsági Magazin 1970-es felmérése is, amely a különböző hangszerek legjobbjait vette számba. Az élen végzett muzsikusok – Laux és Presser mellett Frenreisz Károly basszusgitáros és a Radics Béla mögött második Barta Tamás gitáros – 1971-ben alakították meg a Locomotiv GT-t, az első magyar “supergroupot”. Presser és Laux számára kockázatos lépés volt otthagyni a népszerű Omegát, de az LGT sikere igazolta őket. A zenekar ügyeit itt is Laux intézte, de egy idő után belefáradt a kultúrpolitika merev hatóságaival vívott szélmalomharcba. Az LGT 1976-os ötödik, dupla lemeze után Amerikába ment, követve Bartát.

 

Hamar beilleszkedett a tengerentúlon: zenélt, majd a producerek, zenei rendezők lapjának főszerkesztője lett. Együtt dolgozott Bryan Adamsszel, Chick Coreával, Frank Zappával, az Average White Band tagjaival és másokkal. Ügynökként könyvekkel is foglalkozott. Először 1986-ban jött haza az LGT búcsúkoncertjére, itthon 1988-ban kezdődött könyvkiadói tevékenysége. A zenében visszatért jazzes gyökereihez. Joe Muranyival – Louis Armstrong zenekarának magyar származású klarinétosával – 2000 után több lemezt vett fel, a Laux Trio and Friends formációval főként dzsesszklubokban lépett fel. Munkásságát 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

Fotó: Fortapan