Amikor meghallom a török konyha kifejezést, mindig azok az ínycsiklandozó kebabok jutnak eszembe, amit buliból hazafelé vagy egy nehéz munkanap után a sarki árusnál szoktam megvenni. Pedig ebben az egzotikus gasztro-világban nem csak ennyi van, ugyanis a török konyhát jelentősen befolyásolta az Oszmán Birodalom sokszínűsége, multikulturális környezete. Az oszmán konyhaművészet egyesítette a birodalom területén élő népek ételeit és elkészítési módszereit. A legnagyobb befolyást a görög és közel-keleti konyha gyakorolt rá, de keveredtek benne az ősi, közép-ázsiai török hagyományok is.

A nyugati ember számára varázslatos eme nép zárt társadalma, kultúrája, történelme és étkezési szokásai. Ezekről most egy kötetben olvashat bárki, ugyanis a Székelyföldi vendégség után december 1-én hivatalosan is megjelent Szentesi Zöldi László legújabb gasztronómiai kalauza Isztambuli vendégség címmel, amely a török nagyváros étkezésének történetéről, számtalan recepttel, sok érdekes helyi történettel.

Amennyiben megtetszett a könyv vagy megkívántál akár egy saját készítésű bulgur salátát, akkor vásárold meg a kötetet IDE kattintva magától a szerzőtől.

A videót készítette: Szabó Fruzsina és Dohi Gabriella