A híres Kelet-kutató, turkológus, Vámbéry Ármin életéről nyílt kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban pénteken.

MTI

A tárlat anyagában Vámbéry Ármin összegyűjtött írásai, ereklyéi, könyvei és hátrahagyott gyűjteménye, valamint személyes levelezései szerepelnek – közölték a szervezők. A kurátorok, Kelecsényi Ágnes és Kovács Nándor Erik a tárlat anyagát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteményéből válogatták.

“A PAIGEO Alapítvány támogatásával megvalósuló kiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek a sokoldalú Vámbéryvel, aki világutazó, akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Földrajzi Társaság alapító tagja, sikeres író és nemzetközileg ismert politikai szakértő volt” – írják a közleményben.

A Magyarok a Selyemúton sorozat második állomásaként megvalósuló tárlat a sánta dervisként is ismert Vámbéry Ármin mellett több kortársának életművét, Vámbéryhez köthető szakmai és baráti kapcsolatát is bemutatja a közönségnek.

A kiállítótérben autentikus szobarészletek, múltbeli keleti tárgyak, és az akkori mindennapi életet illusztráló hatalmas, plakátszerű képek, papír és viaszszobrok fogadják a közönséget. A kiállítás mindkét nagytermében török és távol-keleti zene szól a háttérben.

Az Egy magyar dervis Közép-Ázsiában – a keletkutató Vámbéry Ármin című ingyenes tárlat 2020. január 26-ig látogatható az Ybl Budai Kreatív Házban.