Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Vampire Weekend zenekart nem különösebben ismert nálunk, pedig az amerikai rádiótették közzé a turnédátumos applikációjukat Európa domborzati térképével, amelyen meglepő módon az országok közül egyedül hazánk formáját jelölik, azt is valószínűleg azért, mert egy nagy tónak nézték, ugyanis kék színnel színezték, míg a térkép színe: zöld…

PZL – 061.hu

Ugyanakkor áttételesen vannak magyar vonatkozások a zenekar történetében. Nemrég azért golyózták ki Petruskát az eurovíziós selejtezőjéről, mert a zsűri szerint a Vampire Weekend egyik számát próbálta meg újrahasznosítani. De most mindez nem is lényeges. Ami fontos: megjelent a zenekar Father Of The Bride című új lemeze, amely csalódás, de a kellemes fajtából. Na, jó, sejtettük, hogy szerethető hétköznapi kis csoda lesz, afféle szobazene, amit mégsem a négy fal között, hanem mondjuk autóban jó hallgatni. A This Life olyan, mintha egy lazulós Dire Straits-szám lenne, de nem, valójában itt minden dalnak van előzménye (R.E.M., Paul Simon, skandináv szobazenék, afrobeat), de a lényeg, hogy a számok önálló karaktert kapnak, némi tűzoltó zenekaros derűvel, és valahogy minden felvétel olyan mintha az Unesconak készült himnuszok lennének.

Magyarország egy nagy tó? A VW szerint igen.

Némileg súlytalannak hatnak elsőre a dobozgitárokra és ütősökre komponált dalok, de amikor már éppen azt mondanád, hogy uncsi, akkor kap az egész valami gellert, egy gyerekkórust, egy oda nem illő hangszer kedvesen esetlen szólóját, egy idétlen vokóder-effektet bármit. Az album hosszúra sikerült, ennyire azért nem érdekes, bár kétségtelen, hogy Ezra Koenig zenekara tényleg minden háromakkordos kis csodában hoz valami kötelezően váratlant, de a dalok fesztávja mégis kicsi, és a nagy slágereket (Hold You Now, Harmony Hall, This Life ) gyorsan elsütik… Az is jó, hogy nem veszik komolyan magukat, még akkor sem, ha nagyképűen a földgolyót láthatjuk a coveren. Ezt a különleges földgolyót utazhatjuk körbe egy órán keresztül a Vampire Weekenddel, és ha nem vigyázunk, még egy Magyarország nevű tóban is megfürödhetünk.

Vampire Weekend
Father Of The Bride
Sony
18 szám 60 perc

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •