Már bőven benne járunk a télben, volt hó, volt mínusz, de még amikor nincs is olyan hideg, akkor is jól esik az ember lelkének egy forró leves. 5+4 levesbárt gyűjtöttünk össze a hozzánk hasonló leveseseknek, de azoknak is érdemes lesz körülnézni, akik nincsenek annyira oda értük, hiszen legalább egy jó szendvicset mindenhol kapható a forró finomság mellé. És miért pont 5+4? Mert az első ötnek hagyományos leves+szendvics kombó a fő profilja, és +4 ázsiai étterem, fókuszban a levessel.

Bors GasztroBár

A Borsot talán már nem kell bemutatni senkinek, helyiek és turisták kedvence, a „bármi, amit el tudsz képzelni, DE leves”-koncepciójuk nagyon népszerű, és akkor még nem is beszéltünk a bagett-melegszendvicsekről, tésztáról, salátáról, szörpről. A Borsba betérők minden nap hatféle leves közül válogathatnak, ezek között mindig van hideg és meleg is, ehhez lehet választani az állandó szendvicskínálatból, illetve a hetente változó heti bagettet is ki lehet próbálni. A levest és a szendvicset is elvitelre kapjuk, de mindig sokan kanalaznak az üzlet előtt álló kis háromkerekű platóján üldögélve.

fotó: Facebook/Bors GasztroBár

LEVES.

A Vámház körúton lévő LEVES. az errefelé tanuló egyetemisták kedvence, egy jó leves és szendvics tökéletes gyors ebéd két óra között. Naponta változik a leveskínálat, négyféléből lehet választani, plusz hozzá szendvicset is kapunk. Akár foghatjuk a papírpohárban érkező levesünket, és amíg bekanalazzuk, szép lassan átérünk a Kálvin téren lévő PASTA.-ba, egy igazán bőséges street food-ebédért.

fotó: Facebook/LEVES.

Anyu leves és szendvics bár

Anyunál is naponta változik a leveskínálat, mellé választhatunk szendvicseket, sőt, egytálételek is vannak a saláták, sütemények mellett. Minden frissen, házilag készül, tényleg, mintha anyu csinálná otthon. Ide is sok egyetemista jár, hiszen a Bercsényi utcában, a BME-hez közel található az üzlet.

fotó: Facebook/Anyu leves és szendvics bár

Nyakleves

Már három helyen létezik Nyakleves Budapesten, különböző kínálattal, naponta változó levesekkel. Az eredeti üzletben, a Budafoki úton ők is az egyetemistákat és környéken dolgozókat célozzák ebédopciókkal, a Kazinczy utcai Karavánban, a bulinegyed központjában a lelkes turistákat látják el gulyással, a Múzeum utcában pedig egy inkább leülős helyük van. A levesek itt is naponta változnak, mindenki találhat kedvére valót.

fotó: Facebook/Nyakleves Múzeum

Crudo

A Zing burger tulajdonosainak ügyes palettaszélesítése a Crudo, ahol a levesekre és szendvicsekre koncentráltak. Az első, Allee melletti üzlet után már megnyitott a második is, Pesten, a Nádor utcában. A megszokott Zing-minőség elvárható, vannak állandó és változó levesek, bagettek is, sokat válogatni azonban nem érdemes: nincs rossz választás, hiszen minden friss és finom.

fotó: Facebook/Crudo

ramenka

Ezzel is el is kezdődik az ázsiai levesek sora, a ramenka talán nem meglepő módon rament árul, óriási tálakban hozzák ki a malacos, marhás, csirkés, vega, vagy tengeri levest. Augusztus óta már street rament is lehet kérni, ami azt jelenti, hogy féladagot kapunk papírpohárba, amit aztán bárhol el lehet fogyasztani. Mellé lehet kérni például gyozát, dim sumot, baot, készen is van a fullos ebéd.

fotó: Facebook/ramenka

Funky Pho

A Funky Pho-ben a konyha ugyan vietnámi, de a tulajok nem, így az ízvilág is vietnámi-magyar fúziónak nevezhető, nagyon izgalmas. Természetesen van pho leves, húsos vagy vegán, mellé pedig lehet kérni mandut, nyári tekercset vagy salátákat. Húsos pho-t sétálópohárban is kérhetjük, így ez is beillik a street foodok sorába, nem csak leülős ebédet tervezhetünk a Funky Pho-be.

fotó: Facebook/Funky Pho

Oriental Soup House

Az Oriental Soup House vietnámi, ázsai-fúziós étterem, nem annyira street food, inkább leülősebb hely. Természetesen van többféle pho, de más levesek közül is lehet válogatni, sőt, a neve ellenére egyéb ételekből sem csak egy-kétfélét főznek, hanem többet: például van bun cha, dim sum, vagy mandarin tekercs.

fotó: Facebook/Oriental Soup House

Hanoi Xua

Ez is egy vietnámi étterem, aminek már két egysége is van: az eredeti a Nagyvárad téren, és egy rövidített étlappal a második a Kálvin téren. Természetesen van pho, de van többféle bún leves is. Az egyéb fogások sora hosszan követi a leveseket, vannak többek között kevert tészták, wokok, nyári és tavaszi tekercs.

fotó: Facebook/Hanoi Xua Nagyvárad tér