Mások mellett Van Gogh, Picasso és Matisse műveiből álló kiállítás nyílik pénteken a bécsi Albertina múzeumban, amely az impresszionizmushoz közel álló pointillizmus irányzat kiemelkedő művészeit tárja a közönség elé.

MTI

A Pointillizmus útjai (Wege des Pontilismus) elnevezésű tárlat több mint száz művet, köztük festményeket, akvarelleket és rajzokat mutat be. Az 1886 és 1930 között készült  alkotásokat az Albertina a hollandiai Kröller-Müller Múzeummal közösen hozta el az osztrák fővárosba. A művek a pointillizmus jegyében születtek, vagyis apró, pontszerű ecsetvonásokkal készültek. A tárlaton láthatók Vincent van Gogh, Georges Seurat, Henri-Edmond Cross, Paul Signac, Henri Matisse, Théo van Rysselberghe, Pablo Picasso és Pieter Mondrian művei is.

A múzeum igazgatója, Klaus-Albrecht Schröder hangsúlyozta, hogy a kiállítással “az időtlenség esztétikája” mutatkozik be. Heinz Widauer, a kiállítás kurátora felidézte, hogy az 1890-es években sokan elpártoltak az irányzattól, mert egyszerűen túl fárasztó volt számukra. A pointillista alkotások létrejötte ugyanis nem a kéz, hanem az agy és a szemek munkája – fogalmazott. A tárlat szeptember 16-tól január 8-ig látogatható. Heinz Widauer november 23-án tart tárlatvezetést. Október elsején, a bécsi múzeumok éjszakáján az Albertinában is tematikus programok és meglepetések várják azokat, akik a Pointillizmus útjai című kiállításra érkeznek.

Fotó: albertina