Vincent van Gogh napraforgókat ábrázoló sorozatának színei jelentősen “megkoptak” az elmúlt 130 évben – derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Az amszterdami Van Gogh Múzeum csütörtökön mutatta be a kutatás eredményeit a Van Gogh és a napraforgók című kiállításán.

MTI

Van Gogh (1853-1890) 1888 és 1889 között öt változatban készítette el a virágokat vázában ábrázoló alkotását. A legjobban sikerült művei közé tartozó festmények különböző országok múzeumaiban láthatóak. A legújabb technikai módszerekkel készített vizsgálatok kimutatták, milyen pigmenteket és színkeverékeket használt a festő a világhírű festményen. Az egyik vörös tónus különösen fényérzékeny volt és gyorsan elhalványult, az egyik sárga pedig gyorsan besötétedett. “Az eredeti színárnyalatok nagyrészt eltűntek” – mondta Nienke Bakker, a múzeum szakértője. A festmény két részletét a múzeum az eredeti állapotoknak megfelelően rekonstruálta, hogy megmutassa, milyenek voltak az eredeti színek. “Az egyik virág közepe tulajdonképpen lila volt, ma viszont már világoskéknek tűnik” – állapították meg. 
 
A festményt viszonylag könnyen restaurálták. A később rákerült lakkot viszont nem tudták eltávolítani, mivel különben károsodtak volna a színrétegek. A múzeum pénteken nyíló és szeptember 1-jéig tartó kiállítása 23 festmény alapján meséli el a Napraforgók keletkezésének történetét. Van Gogh már 1886-ban Párizsban megfestette a napraforgókat ábrázoló első csendéleteit. “A hála szimbólumai” – írta a képről a festő. Az alkotás barátjára és kollégájára, Paul Gauguinre is mély benyomást tett. Maga Van Gogh is az egyik legjobb művének nevezte a Napraforgókat.

Kép: youtube