Ha unod már a kereskedelmi csatornák elcsépelt filmkínálatát, és hiszel abban, hogy Kevin nélkül is van karácsony, akkor ez az összeállítás neked szól, ugyanis a filmtörténet legszívmelengetőbb alkotásait szedtük össze, amely kötődik a szeretet ünnepéhez. 

061.HU ÖSSZEÁLLÍTÁS

Találkozunk St. Louis-ban 

A sort mi mással kezdhetnénk, mint a filmmusicalek egyik legkiemelkedőbb darabjával, amelyben az elbűvölő, még csak 21 esztendős Judy Garland énekli minden idők legszebb karácsonyi nótáját. A színésznő egyébként épp ennek a filmnek a forgatásán melegszik össze későbbi férjével, a film rendezőjével, Vincente Minnellivel. Illetve amellett se menjünk el, hogy a karácsonyi bálos jelenetben Judy Garland piros bársonyruhájában beírta magát a divattörténetbe. A sztori szerint valamivel az 1904-es st. louis-i világkiállítás előtt járunk a címadó városban egy felsőközéposztálybeli családban, ahol együtt él a nagypapa (Harry Davenport), az ügyvéd apa a feleségével (Mary Astor) és öt gyerekükkel: Lonnal az egyetlen báttyal, az eladósorban lévő Rose-zal, a szomszéd srácról álmodozó Estherrel (Judy Garland) és a két kistestvérrel, Agnes-szel és Tootie-val. Rose izgatottan várja kiszemeltje telefonhívását, mert arra számít, hogy végre megkéri a kezét, ehelyett azonban csak semmiségekről beszélnek. Esther egy házi bál után sikeresen kettesben tud maradni a szomszéd fiúval, Johnnal, aki el is csábul, ám őszinte, de meggondolatlan bókjaival többert árt ügyének, mint használ. Egy heves vita során végül elcsattan az első csók, Rose pedig új udvarlóra akadt egy ezredes személyében, ám nem sokkal karácsony előtt az apa bejelenti, hogy szeretett városukból, még a világkiállítás kezdete előtt New Yorkba költöznek egy ottani pozíció miatt.

Karácsony Connecticutban 

Karácsonyi film, amiben sok minden csak látszat és hazugságokra épül. A mozi egy 1945-ben készült amerikai romantikus vígjáték. Egy egyedülálló újságírónőről. Elizabeth-ről szól, aki elhitette magáról, hogy ő egy tökéletes háziasszony. Alexander Yardley, a kiadója nem tud erről a hazugságról, és a bonyodalom akkor kezdődik, amikor Alexander ráveszi Elizabeth-et, hogy rendezzen egy karácsonyi vacsorát, amelynek egyik vendége Jefferson Jones, egy veterán, aki hatalmas rajongója a nőnek. Ha kiderül az igazság, akkor az a nő karrierjébe is kerülhet. A film rendezője Peter Godfrey, főszereplői Barbara Stanwiyck, Dennis Morgan és Sydney Greenstreet. Az igazi mesterszakácsot, a magyar séfet, a nagyszerű karakterszínész, S. Z. Sakall, azaz Szőke Szakáll (szül: Gerő Jenő) játssza ebben a szívmelengető komédiában, aki időnként magyar mondatokkal fűszerezi a jóságos nagybácsi karakterét, és az ír pörköltből is pillanatok alatt gulyást varázsol.

Az élet csodaszép

Az élet csodaszép (eredeti cím: It’s a Wonderful Life) 1946-ban bemutatott amerikai családi dráma Frank Capra rendezésében. A film középpontjában a James Stewart alakította George Bailey áll, akinek a Szenteste előtt fenyegető öngyilkossága miatt megjelenik egy Clarence nevű őrangyal, aki megmutatja neki mennyire fontos is szerepe a családja és közössége életében. Annak ellenére, hogy a film eleinte a bevételek miatt csalódást okozott, később klasszikussá vált, és a karácsonyi televíziózás egyik szimbólumaként tartják számon világszerte. Az élet csodaszépet öt Oscar-díjra jelölték, emellett Capra elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az Amerikai Filmintézet beválasztotta a produkciót minden idők 100 legjobb amerikai filmje közé.

Scrooge 

Charles Dickens felejthetetlen családi klasszikusát, az Egy karácsonyi éneket már számtalanszor, számtalan formában megfilmesítették. Az 1970-ben készült musicalben nem kisebb világsztárok közreműködtek, mint Sir Alec Guinness és Albert Finney. A történet a gonosz, lelketlen Ebeneezer Scrooge-ról szól, aki gátlástalanul átgázol mindenkin, aki az útjába kerül. Nem törődik mások problémájával, érzelmeivel, lelkiismeretfurdalás nélkül teszi utcára a szegényeket, adja ki az útját annak, akinek nincs más megélhetése. Szenteste azonban három váratlan látogató lepi meg: a múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szellemei, akik megmutatják, mi vár rá, ha nem értékeli át eddigi életét, és nem változtat a modorán. Érdekesség, hogy a film nyomán 2022-ben megszületett az animációs adaptáció, amelyet a Netflixen érhetsz el.

Szellemes Karácsony

A 80′-as évek sem telhettek a Karácsonyi ének feldolgozásával, ám a Szellemes karácsony mindezt már modernebb feldolgozásban teszi meg. Az 1988-ban bemutatott, karácsonyi témájú romantikus-misztikus vígjáték főszereplői a korszak szupersztárja, Bill Murray és Karen Allen. A történetben a televíziózás történetének legfiatalabb elnöke, Frank Cross, gyűlöli a karácsonyt és eltökélt szándéka, hogy az ünnep során is kizárólag csak a nézettségi mutatókat fogja figyelembe venni a program megszerkesztésekor. Mindent elkövet, hogy az elérhető legtöbb nézőt és a legtöbb pénzt facsarja ki az ünnepből. Ám a földöntúli hatalmak megelégelik Frank öntelt és érzéketlen magatartását és három szellemet küldenek el hozzá, hogy móresre tanítsák az ifjú televízió-elnököt. A Szellemes karácsony tele van humorral, verbális és vizuális gegekkel egyaránt, a poénok szinte megállás nélkül záporoznak. Emellett a film látványos, időnként kicsit sötét és félelmetes, de jó adag romantika és meghittség is található benne. Természetesen a klasszikus történet boldog befejezése sem marad el, Bill Murray pedig ezúttal is tökéletesen játssza a tőle megszokott cinikus, egoista, de belül aranyszívű karaktert.

Gézengúzok karácsonya 

Ha a bajkeverő gyerkőcök vonalán maradnál, de már kívülről fújod Kevin McCallister csínytevéseid, akkor neked való Robert Lieberman filmje, amelyben az egyik legnagyobb nevettető, Leslie Nielsen is feltűnik. A világ összes játékboltjának összes kincse sem lenne elég ajándék Ethannek és kishúgának, Hallie-nek. Ők ugyanis egészen mást szeretnének karácsonyra: azt, hogy megint egy család legyenek, és a külön élő szülők ismét egymásba szeressenek. A két gyermek már ki is agyalt egy technikát arra, hogyan hozzák megint össze a szülőket, de sajnos Ámor nyilát nem képesek koordinálni. Hiába minden trükk és csel, a dolgok nem úgy mennek, ahogyan azt a gyerekek elképzelték. Betolakodik ugyanis a képbe egy új udvarló, aki az anyukájuknak csapja a szelet. Még szerencse, hogy karácsony környékén csodák is történhetnek.

Egy különleges éjszaka

Az 1999-ben készült megható szerelmi és családi történetben két korosodó idegen véletlenül találkozik a karácsony előtti éjszakán. Mindkettő súlyos terheket cipel, de még nem mondtak le a boldogság kék madaráról. Fokozatosan nyílnak meg egymás előtt egy hófútta, eltorlaszolt, ám mégis meleggé varázsolt elhagyatott hétvégi házban. A film Julie Andrews és James Garner jutalomjátéka, a két nagyszerű színész ismét “egymásra talált” két korábbi világsikerű közös munkája, a számtalan díjjal jutalmazott a Szerelmi partraszállás és a Viktor/Viktória után. Az alkotást Roger Young rendezte és Nancey Silvers adaptálta Jan Hartman Egy téli látogató című darabjából. Robert meglátogatja tartósan beteg feleségét az otthonban, hazafelé indulva azonban nem tud taxit szerezni a sűrű hóvihar miatt. Az egyik doktornő, Catherine elviszi egy darabon, de elakad az autójuk így kénytelenek az éjszakát egy elhagyatott menedékhelyen tölteni az út szélén. Különleges kapcsolat veszi kezdetét.

Az ember, aki feltalálta a karácsony

Ha már a Szellemes Karácsony valamint a Scrooge kapcsán szóba került Charles Dickens Karácsonyi éneke, akkor a sort a mese megszületésével foglalkozó filmmel zárjuk. A sztori szerint 1843 októberében járunk. A Twist Olivér világhírűvé tette Dickenst, ám az utolsó három könyvének kudarcától szenved.  Az író maga is érzi, hogy valami újat, valami mást kell alkotnia. Dickens ekkor találja ki Ebenezer Scrooge, Tiny Tim és társainak karakterét, akiknek segítségével képes lehet rendbe hozni életét. Habár a film sztorija szinte teljes egészében fikció, tehát nem valós eseményeken alapul, ez mit sem von le az értékéből. Varázslatos kalandra viszi a nézőt, és erejét jelentős részben kiváló szereplőgárdájának köszönheti: a Downton Abbey című sorozatból ismert Dan Stevens játssza Dickenst, emellett főszerepekben látható Jonathan Pryce és Christopher Plummer is, valamint számos közismert és tehetséges brit színész feltűnik még a filmben.