Már az eddigi adatok alapján is több tízezren voltak kíváncsiak a Moszkvában zajló Munkácsy- és Capa-kiállításokra – hangzott el az oroszországi Magyar Kulturális Napokat lezáró hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

MTI

Baranyi András, a moszkvai Balassi Intézet igazgatója elmondta: a Puskin Szépművészeti Múzeumban augusztus 23-ig tartó Munkácsy-kiállítást eddig 85 ezren nézték meg, Robert Capa fotóit pedig az elmúlt másfél hónapban mintegy 50 ezren látták a Multimedia Art Múzeumban, ahol a mintegy 120 kép még július 19-ig megtekinthető. Hozzátette: Munkácsy és Capa művei is most láthatók először Oroszországban.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára hangsúlyozta: mintegy tíz éve nem volt olyan nagyszabású programsorozat Oroszországban, amelyen a magyar kultúra ilyen széles horizonton mutatkozhatott volna be a könnyűzenétől a néptáncon át a kortárs költészetig és gasztronómiáig. Kiemelte azt is, hogy ez volt az első jelentős rendezvénysorozat, amelyet a tavaly a külügyi tárca alá rendelt Balassi Intézettel közösen szerveztek.