Táncházzal, hangszerkészítő foglalkozásokkal és közös énekléssel is várják a résztvevőket vasárnaptól egy héten át a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctáborban, valamint a KÓTA Országos Népdalkör- és Zenekarvezetői képzésén Örkényben.

MTI

A családbarát tábort az alapító, Birinyi József népzenekutató, hangszeres szólista vezeti majd. A szervezők a táncházak, közös éneklés, kézműves- és hangszerkészítő foglalkozások, valamint a hangszertanulás mellett a 40 éves Csutorás Együttes és az Arpanatolia török zenekar fellépésével, a népzenei versenyek győzteseinek koncertjével valamint a Csutorás Strandfesztivállal is készülnek az egyhetes együttlétre – közölték a szervezők.

Vasárnap a kecskeméti Mátyás Király Citerazenekar fogadja a vendégeket, majd elkezdődnek a kézműves foglalkozások, lovasprogramok. Este bemutatkoznak a tábor oktatói, a vendégművészek és maguk a táborozók is, majd táncházzal zárják a napot.

Minden nap lesznek kézműves programok a választott műhelyekben, gyerekfoglalkozások, filmvetítések, koncertek, esténként pedig különböző tájegységek táncházaira várják a közönséget, de készülnek érdekességekkel is a szervezők. Hétfőn nyílik meg például a Hangszervarázs kiállítás a Birinyi Gyűjtemény hangszereiből Lévai Péter fotóival kísérve, kedden pedig egy városismereti sétát szerveznek Örkényben Kulcsár István alpolgármester vezetésével, aki a város történetéről, nevezetességeiről mesél.

Csütörtökön rendezik meg a Csutorás Parasztolimpiát, amelyben olyan versenyszámokban lehet indulni, mint a gólyalábas táncverseny, a gumicsizma távolba dobás, a patkó célba dobás vagy a kocsihúzóverseny, pénteken pedig a Csutorás Strandfesztiválnak ad helyet a Dabasi Strandfürdő.

Augusztus 11-én, szombaton kiállítást rendeznek a táborban született kiemelkedő kézműves termékekből, majd bállal és táncházzal búcsúztatják az egyhetes programot.

Fotó: Archív