114 ezren látogattak el Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseményére, a vasárnap hajnalban befejeződött debreceni 12. Campus Fesztiválra – vonta meg az idei találkozó mérlegét Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató vasárnap.

MTI

Hozzátette: a Random Trip, Pixa, az Ivan and the Parazol, az amerikai hip-hop legenda Delinquent Habits és még számos zenés program zárta a Campus Fesztivál idei kínálatát. A legtöbben csütörtökön Majkára, szombaton pedig a Halott Pénzre voltak kíváncsiak, nézőszámban a pénteki nap volt a csúcs, amikor a jubileumi műsorral érkező Tankcsapda és a titokzatos fekete maszk mögé bújó norvég dj, Alan Walker lépett fel. A zárónapon a késő este érkező eső sem befolyásolta a programokat: teltházas nézőtér előtt koncertezett a Road és az amerikai Limp Bizkit is. A Campus Fesztivál látogatói száma várakozáson felüli volt, meghaladta az egy évvel ezelőttit.

A norvég Alan Walker lemezlovas a debreceni Campus Fesztiválon 2019. július 19-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

“Évek óta azon dolgozunk, hogy olyan biztonságos, családbarát, kulturált fesztivált szervezzünk, amely valóban minden korosztályt megérint. Ehhez az idei fesztiválon jártunk a legközelebb” – mondta Miklósvölgyi Péter. Hozzátette: céljaik megvalósítását nagyban segítette a 11 éve kísérőrendezvényként kapcsolódó, négy országból érkező, csaknem ezer hallgató részvételével zajló Campus Sportfesztivál és az idén debütáló, családoknak szóló Campus KID, valamint a művészeti ágakat támogató Campus ART is.

Idén 18 programhelyszínnel készültek a szervezők, a sokszínűség, a biztonság, a komfortosság és a környezetvédelem jegyében. A legkomolyabb változás a környezetvédelmi programokat érintette. A Nagyerdő megóvása érdekében a szervezők folyamatosan gyűjtötték és szelektálták a hulladékot. Környezetbarát tisztítószereket és környezetbarát eszközöket használtak a vizesblokkok és installációk tisztítására, valamint ügyeltek arra, hogy a keletkezett hulladék többsége lebomló anyagból készüljön. A résztvevők, beleértve a fellépő zenészeket is, újrahasznosítható repohárban kapták az italokat – közölte Miklósvölgyi Péter.

Süli András programigazgató azt emelte ki, hogy a Campuson továbbra is a zenéé volt a főszerep, több mint ezer zenész adott koncertet Debrecenben. A kiemelt előadók tízezres koncertjei mellett fontos karakterjegye a Campusnak, hogy a magyar zenei élet szinte teljes spektruma helyet kap a számos színpad valamelyikén.

Fluor Tomi (Karácson Tamás) (b) és Diaz (Csöndör László) a Wellhello együttes koncertjén a debreceni Campus Fesztiválon 2019. július 19-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Vannak, akik alig pár év alatt jutottak el a kisebb helyszínekről a nagyszínpadokra, mint például a Margaret Island vagy a Bagossy Brothers Company, mások több év szünet után tértek idén vissza Debrecenbe: a Subscribe zenekart nagy tömeg és ováció fogadta. A zenei program szerves részét alkotja a magyar underground is, méghozzá generációtól függetlenül: az Európa Kiadóra ugyanúgy sokan odagyűltek, mint a húsz év körüli fiatalokból álló Carson Comára, akik a Hangfoglaló Program támogatott zenekaraként kaptak meghívást a fesztiválra – mondta.

Az összegzés szerint sokan voltak kíváncsiak a Csokonai Színház új helyszínén a Grecsó-testvérekre, az opera- és operettválogatásra, valamint Hadházi László Bozontos Remény nevű formációjára. Teltházzal ment a művésztér irodalmi klubban a Cseh Tamás-est, a fesztivál több pontján random feltűnő cirkuszi artisták pedig a közönség egyik kedvenc fotótémájává váltak. Hangulatos kavalkádként debütált a Békás-tó partján a nagy művészetválasztó, a Campus Art, a vidámpark területén pedig még vasárnap is tart a gyerekek és családok új kedvence, a Campus Kid.

A nagyszínpad mellett a legrégebbi rendezvényhelyszín a Campuson a saját színpaddal rendelkező Debreceni Egyetemhez kötődő Egyetem tér. Az Egyetem tér minden évben a legszínesebb és leglátogatottabb nappali programhelyszín a fesztiválon. Az intézmény 30 standján valamennyi tudományterületből kaptak játékos ízelítőt a fesztiválozók, idén 40 színpadi program volt a négy nap alatt.

Miklósvölgyi Péter jelezte: a szórakozás mellett idén sem maradt el a jótékonykodás, amelyet hagyományteremtő céllal kezdeményeztek a szervezők még a tavalyi rendezvényen. A fesztivál csütörtöki hivatalos megnyitóján a VIP fogadáson 7 millió forint gyűlt össze, ezt idén a debreceni idősek és a csökkentlátók otthona kapja.

Vasárnap hajnalban a takarítás és a bontás is elkezdődött, hogy a Nagyerdei Stadion környezete rövid időn belül eredeti állapotába kerülhessen – közölte Pál László, a fesztivál technikai igazgatója, jelezve, hogy a legtöbb színpadnak már nyoma sem marad hétfő reggelre.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt