Kritikusan tekint Bob Dylan irodalmi Nobel-díjára Mario Vargas Llosa. “Bob Dylan jó énekes, de egyáltalán nem nagy író” – nyilatkozta a szintén Nobel-díjas perui író Berlinben.

MTI, 061.hu

Vargas Llosa közölte, nagyon meglepte a Svéd Akadémia döntése.

“Úgy gondolom, ez a mai kultúra növekvő frivolságának kifejeződése.(…) Sok olyan író van, aki megérdemelte volna a Nobel-díjat és akit félretoltak. De ez a látványosságok civilizációja és úgy tűnik, ez a trend elérte a Svéd Akadémiát is”

– mondta a 80 éves író, akit 2010-ben jutalmaztak az irodalmi elismeréssel. Llosa Berlinben Cinco Esquinas (Öt sarok) című új regényét mutatja be, amely az 1990-es évek Perujában játszódik.

Az író hatalmas veszélynek tartja a populizmust, elsősorban az olyan politikusok alakjában, mint Donald Trump. “Trump nagyon veszélyes, mert felelőtlen” – emelte ki. Mint mondta, úgy véli, a republikánusok elnökjelöltje a legjobb bizonyíték arra, hogy egy állam sincs védve a populizmussal és a demagógiával szemben. Hozzátette: szerencsére hevesek a reakciók a politikussal szemben és minden közvélemény-kutatás arra utal, hogy Trumpnak nincs esélye a választás megnyerésére.

A Svéd Akadémia indoklása szerint  Bob Dylan – aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában – új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset, ezért ítélték neki október közepén a díjat. A világhírű énekes azóta sem reagált az elismerésre, néhány napja  pedig Pär Per Wästberg, az elismerést odaítélő Svéd Akadémia egyik tagja “faragatlan és arrogáns” viselkedésnek nevezte az énekes poéta hallgatását. Egyelőre azt sem tudni, Dylan tiszteletét teszi-e a decemberi díjátadó ünnepségen.

A Dylan Nobel-díja körüli vita lassan csitul. Legutóbb a Hustler vette elő egy 1991-es interjúját, amelyben a 2007-ben elhunyt Kurt Vonnegut, a Bajnok reggelije és Az ötös számú vágóhíd szerzője fogalmazta meg lesújtó véleményét Dylan munkásságáról. Az írót a zenei ízléséről faggatták egy nebraskai bárban, ahol kifejtette, hogy a zenészt költőként mennyire semmire sem tartja:

“Legtöbb munkája kusza, ő a legcsapnivalóbb élő költő. Esetleg egy jó sora van egy dalban, a többi halandzsa”

– mondta. Christopher Rick brit irodalomtudós szerint azonban Dylan szövegei nemcsak hogy versekként kezelhetők, de egyenesen ő minden idők legjobb költőinek egyike, aki Miltonnal, Keats-szel és Tennysonnal áll egy szinten.

A Dylan elismerését bíráló Mario Vargas Llosa számos kitüntetés birtokosa, 1986-ban megkapta a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercege díjat irodalom kategóriában, 1994-ben életművéért a legmagasabb spanyol irodalmi kitüntetésben, a Cervantes-díjban részesült. 1996-ban a német könyvszakma tekintélyes kitüntetését, a Békedíjat, 1998-ban első nem amerikai állampolgárként az Egyesült Államok egyik legfontosabb irodalmi elismerését, a kritikusok díját vehette át. Az irodalmi Nobel-díjat 2010-ben vehette át “a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért”.

Fotó: trome.pe