Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az önkormányzat augusztusban ötletpályázatot hirdetett a Kalászi u. 5-7. sz. alatti épület megújítására, abban egy multifunkcionális közösségi központ kialakítására. A bírálóbizottság csütörtökön eredményt hirdetett.

obuda.hu

Bús Balázs polgármester, a bírálóbizottság elnöke az eredményhirdetésen megosztotta a jelenlévőkkel azt a gondolatiságot, ami végül oda vezette az önkormányzatot, hogy ötletpályázatot írjon ki a volt iskola épületére. Ez pedig nem más, ahogy fogalmazott, mint a közösségépítés, aminek az eszközei a kultúra, illetve az ennek helyet adó terek. A kerületben nagyjából minden részen van olyan kulturális intézmény, vagy akár szabadtéri közösségi tér, amely lehetőséget kínál arra, hogy az emberek egymás társaságát élvezve, egymással és minél hasznosabban töltsék el szabadidejüket. Ezt a gondolatiságot, azaz, hogy az ember legfontosabb szükséglete, a másik ember társasága, az ismert dán építész, Jan Gehl is megfogalmazta és az általa tervezett terek ennek jegyében épülnek.

A Pók  utcai lakótelepen és a környékén élőknek az egyetlen ilyen jellegű funkciót betöltő tere az Óbudai Platán Könyvtár épülete, amely mára azonban éppen a népszerűségének, látogatottságának és az épület korszerűtlen adottságainak köszönhetően egyre nehezebben látja el  ezt a feladatot. Bús Balázs utalt arra, hogy az itt élőknek is meg kell adni a lehetőséget, hogy igazi közösségé kovácsolódhassanak és meglátása szerint erre kínáltak megoldásokat a beérkezett, izgalmas pályaművek. „Most már csak azt a problémát látom, hogy honnan szerzünk erre forrást, de természetesen igyekszünk ezt előteremteni.”- tette hozzá a kerület vezetője.

 Gyulai Ivánné, a bíráló bizottság tagja az Óbudai Platán Könyvtár jelenlegi épületéről beszélt, amelyet 1978-ban nyitottak meg munkahelyi könyvtárként, és amely a 80-as évektől nyitva állt a lakosság előtt is. A 90-es évek elején a könyvtár léte veszélybe került, de a lakosság támogatásával és az önkormányzat segítségével végül a Kalászi utcába való költöztetésével megmenekült. A neve ebből az időből származik, hiszen az utcát mindkét oldalról platánfák szegélyezik. Ez jó döntésnek bizonyult, számtalan fénykép bizonyítja, hogy élénk közösségi élet folyt a falak között és az udvaron is. Sajnos azonban az iskolát kiadták 2000-ben, így vissza kellett költözni az Arató Emil téri iskolába.

A könyvtár vezetője elmondta, hogy az épület adottságai és a mindössze 700 nm – es alapterület ellenére nagyon jól működött a már önálló kulturális intézmény. Az elmúlt 5 évben azonban egyre újabb ötletek fogalmazódtak meg a könyvtár és az önkormányzat részéről a funkcióbővítésre, amelyek azonban tágasabb tereket kívánnának. Így született meg az a gondolat, hogy az egykor a könyvtárnak helyet adó Kalászi épület lenne erre a legalkalmasabb.

óbud

Massányi Katalin az önkormányzat főépítésze a pályázatokról és a zsűrizés menetéről osztott meg néhány gondolatot a résztvevőkkel. Mint elmondta a pályázatok elbírálásánál több szempont is érvényesült,  a szakmai zsűri összetételéből adódóan. Kiemelte, hogy fontos szempont  volt, hogy a meglévő környezethez illeszkedjen a leendő épület terve, vegye figyelembe a zsűriben helyet foglalók által megfogalmazott igényeket. Több ötlet született arra, amely az épületet átstrukturálva a bejáratot máshová helyezve valósította meg a funkcióbeli követelményeket. A főépítész elmondta, hogy a zsűri azokat a műveket találta értékelt díjakra érdemesnek, amelyek megtartották az épület eredeti, jellegzetes karakteri vonásait úgy, hogy mindezt korszerűsített, fiatalos  megjelenéssel kombinálták. Az is fontos volt, hogy a külső megjelenés a belső építészeti kialakítás is összhangban legyen. Mindezeket összefoglalva, hangsúlyozta, hogy a végén az összhatás döntött és ennek megfelelően alakult a díjazottak sora.

Az I. helyezést a titkos szavazáson 23-as számmal ellátott pályázat nyerte. A nyertes pályázatot a Geon Kft. tervezői csappata készített Pethő László vezetésével. A zsűri a kiemelkedően érett, a helyhez és létesítmény jellegéhez mértéktartóan igazodó koncepciót, a magas színvonalon egységes és időtálló építészeti és belsőépítészeti kialakítást díjazta a tervben. A II. helyezést a 3. számú pályaművel Mangel János és Bencsik Tamás nyerte el. A III. helyezést megosztottan két tervező iroda csapat nyerte el. A zsűri további öt pályaművet díjazott. Az eredményhirdetés végén egy külön teremben kiállított műszaki és látványterveket a résztvevők is szemügyre vehették, megcsodálhatták.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •