Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 4
 •  
  4
  Shares

Vannak nagy búcsúzó lemezek, ott vannak Johnny Cash tematikus, az élettől búcsúzó munkái, ott van az idén elhunyt David Bowie Blackstar című rock and roll végrendelete, és most itt van a péntek hajnalban elhunyt Leonard Cohen gyönyörű búcsúja, a You Want It Darker

PZL – 061.hu

I’m ready, my lord, azaz készen állok, Uram – énekli Cohen, ezen a gazdagon hangszerelt, a szokásosnál is több vokállal és kórussal készült, a kaddist és az Ószövetséget is megidéző lemeze nyitó dalában. A You Want It Darker borítóján egy gyászkeretből lógatja ki a kezét, ami talán üzenet egykori múzsájának, Marianne Ihlennek a túlvilágra, akinek ezt írta: „…nemsokára követni foglak… olyan közel vagyok hozzád, hogy ha kinyújtod a kezed, találkozik az enyémmel.”

leonardcohen-cover

Cohen a búcsú pillanatában nemcsak Marianne-nek nyújtotta a kezét, hanem azoknak is, akik még utoljára találkozni szerettek volna vele. Ha másképp nem tudtunk, ezzel a lemezzel mi is elbúcsúzhatunk a popkultúra egyik legnagyobb hatású lírikusától, akinek utolsó albuma minden idők egyik legelegánsabb elköszönése. A feszes basszus, a hegedűk összjátéka, a kórusmunkák, a kántáló, mégis melodikus énektémák új minőséget jelentenek az egyébként is hibátlan életműben.

Nem a gyász húzása mondatja velünk: kevés a poptörténetben az olyan album, amelynek ilyen parancsoló erejű méltósága, finomsága és egyben nyers ereje lenne. A You Want It Darker kilenc felvételének a producere Adam Cohen, a művész fia volt. Ő is pontosan tudta, hogy a lemez minden hangja a búcsúzás egy-egy pillanata, de az album mindvégig elegáns, néha ironikus, nem illetődik meg a fenyegető és feltartóztathatatlan tragédiától, méltósággal vezeti végig a hallgatót azon az úton, ahová egy ponton túl már nem mehetünk Cohennel. Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy életmű egyik kulcsdalát, a You Want It Darkert odadta Paul Kalkbrennernek, a német DJ-nek, hogy készítsen belőle remixet. You want it darker, we kill the flame… Megöltük a lángot, de mi, hallgatók, tudjuk: a sötétben élesebbek a hangok.

Leonard Cohen
You Want It Darker
Sony
9 szám 40 perc


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 4
 •  
  4
  Shares