Vannak nagy búcsúzó lemezek, ott vannak Johnny Cash tematikus, az élettől búcsúzó munkái, ott van az idén elhunyt David Bowie Blackstar című rock and roll végrendelete, és most itt van a péntek hajnalban elhunyt Leonard Cohen gyönyörű búcsúja, a You Want It Darker

PZL – 061.hu

I’m ready, my lord, azaz készen állok, Uram – énekli Cohen, ezen a gazdagon hangszerelt, a szokásosnál is több vokállal és kórussal készült, a kaddist és az Ószövetséget is megidéző lemeze nyitó dalában. A You Want It Darker borítóján egy gyászkeretből lógatja ki a kezét, ami talán üzenet egykori múzsájának, Marianne Ihlennek a túlvilágra, akinek ezt írta: „…nemsokára követni foglak… olyan közel vagyok hozzád, hogy ha kinyújtod a kezed, találkozik az enyémmel.”

leonardcohen-cover

Cohen a búcsú pillanatában nemcsak Marianne-nek nyújtotta a kezét, hanem azoknak is, akik még utoljára találkozni szerettek volna vele. Ha másképp nem tudtunk, ezzel a lemezzel mi is elbúcsúzhatunk a popkultúra egyik legnagyobb hatású lírikusától, akinek utolsó albuma minden idők egyik legelegánsabb elköszönése. A feszes basszus, a hegedűk összjátéka, a kórusmunkák, a kántáló, mégis melodikus énektémák új minőséget jelentenek az egyébként is hibátlan életműben.

Nem a gyász húzása mondatja velünk: kevés a poptörténetben az olyan album, amelynek ilyen parancsoló erejű méltósága, finomsága és egyben nyers ereje lenne. A You Want It Darker kilenc felvételének a producere Adam Cohen, a művész fia volt. Ő is pontosan tudta, hogy a lemez minden hangja a búcsúzás egy-egy pillanata, de az album mindvégig elegáns, néha ironikus, nem illetődik meg a fenyegető és feltartóztathatatlan tragédiától, méltósággal vezeti végig a hallgatót azon az úton, ahová egy ponton túl már nem mehetünk Cohennel. Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy életmű egyik kulcsdalát, a You Want It Darkert odadta Paul Kalkbrennernek, a német DJ-nek, hogy készítsen belőle remixet. You want it darker, we kill the flame… Megöltük a lángot, de mi, hallgatók, tudjuk: a sötétben élesebbek a hangok.

Leonard Cohen
You Want It Darker
Sony
9 szám 40 perc