Túlnyomórészt grafikákon, összesen 35 munkán keresztül tekinti át Victor Vasarely életművét Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák címmel az a kiállítás, amely péntektől a Budapesti Francia Intézetben látható.

061.hu

Az op-art, a kinetikus és a nemzetközi geometrikus absztrakt művészet egyik kulcsfigurája, Victor Vasarely fontos kapcsolat a magyar és a francia művészeti világ között. Ezt mutatja, hogy a Pécsen született, majd Franciaországban világhírűvé lett művész születésének 110. évfordulóját nemcsak Magyarországon, hanem több francia városban – Aix-en-Provence-ban, Gordes-ban és Avignonban – is számos programmal ünneplik. A kiállítás egy másik sorozatba is illeszkedik, hiszen az intézet már több tárlatot szervezett együtt a Szépművészeti Múzeummal, illetve ezúttal annak filiáléjával, a budapesti Vasarely Múzeummal.

Pierre Vasarely, az idén alapítása negyvenedik évfordulóját ünneplő Vasarely Alapítvány elnöke emlékeztetett: nagyapja mindig szorosan kötődött szülőhazájához; Magyarország számára először 1969-ben adományozott műveiből, majd Pécsen és Óbudán is múzeumot hozott létre, akárcsak Gordes-ban és Aix-ben. Victor Vasarely számára fontos volt a művészet “társadalmiasítása”, így nagy figyelmet fordított a sokszorosítható műfajokra; szerette volna, ha szélesebb rétegek jutnának hozzá a magas művészethez.

Orosz Márton és Imre Györgyi kurátorok felidézték: Vasarely reklámgrafikusnak indult, Budapesten Bortnyik Sándor Bauhaus-hatásokat közvetítő iskolájába, a Műhelybe járt. Ez az előképzettség és a francia nyomdatechnika rendkívül magas színvonala tette lehetővé, hogy bizonyos nyomataiból kifogástalan minőségben készüljenek akár 200 példányos sorozatok. Az óbudai Vasarely Múzeum gyűjteményéből válogatott anyag ezért a sokszorosítható szitanyomatokat (szerigráfiákat) és plasztikákat helyezi a középpontba, de a kiállításba bekerült a művész Tlinko-F című akrilfestménye is. A közönség ezúttal három szitanyomat-sorozat – Gordes, Hommage a J-S. Bach, Cinétique N-B – lapjaival találkozhat, ezt egészíti ki három kinetikus mélyrelief és egy festmény a június 18-ig látható kiállításon.