A ZEnergia tavalyi sikere után május 21-én a Szent István- bazilika előtti hatalmas teret újra lenyűgöző dallamok töltik meg, ugyanis az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. jóvoltából Balázs János Liszt- és Junior Prima díjas zongoraművész egyedülálló komolyzenei szabadtéri koncertet ad. A zenetörténet olyan mestereitől csendülnek fel művek az este folyamán, mint Beethoven, Chopin, Liszt, Saint-Seans és Debussy, valamint Cziffra György és az előadó zongoraművész saját átiratai. A klasszikus zeneművek mellett Balázs János igazi meglepetés produkcióval is készül a közönség számára, amelyben a klasszikus és a populáris zene vérpezsdítő ötvözetét hallhatják a koncertre látogatók. A koncertről, annak kulisszatitkairól a 061.hu-nak Dr. Bentzik Réka az MVM kommunikációs és külügyi kapcsolatokért felelős igazgatója mesélt.

CN-061.hu

Miért Balázs Jánosra esett idén is a választás? 
Mindenképpen olyan előadóval szerettük volna megvalósítani a ZEnergiát, aki hitelesen át tudja adni a közönség számára az MVM által képviselt innovációt, és aki a komolyzenétől távolabb állókat is meg tudja szólítani előadásával. A Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész Balázs János, korunk egyik legtehetségesebb zongoristája, virtuozitása és lendülete is elkápráztató, ezért is gondoljuk úgy, hogy az ő személye kulcsfontosságú abban, hogy a komolyzenét vonzóbbá tegyük a fiatalok számára is. Balázs János tavaly is tömegeket vonzott a Bazilika elé, közel tízezren jöttek el a koncertre, ami megerősített bennünket abban, hogy jól választottunk/döntöttünk. Az eseménnyel az egyik célunk, hogy a fiatal korosztályhoz közelebb hozzuk a komolyzenét, és megmutassuk, ez nem egy divatjamúlt dolog. A fiatal zongoraművész lendületes előadása és a Bazilika lenyűgöző fényfestése együtt felejthetetlen élménnyé teszi a ZEnergiát: a Bazilika monumentális épületének teljes homlokzatát befedő fényjáték a repertoárnak megfelelően folyamatosan váltakozik, így egyedülállóvá téve a zongoraestet.

Miért épp a komolyzene a ZEnergia főszereplője?
Az MVM régóta elkötelezett támogatója a magyar és nemzetközi zeneművészetnek. A vállalat támogatási stratégiájának hosszú évek óta fontos része a komolyzene népszerűsítése és a fiatal művészek karrierjének támogatása. Ezt jól mutatja például a két évtizede tartó együttműködésünk a Jakobi Koncerttel, amely a magyar zenei élet talán legkiemelkedőbb hangversenysorozatát hozta létre. Az MVM Koncertek keretében a világ legzseniálisabb komolyzenei előadóit hozzuk el Magyarországra. Tesszük ezt 2017-ben is. Októbertől olyan neves előadók koncertjeit hallgathatja a közönség, mint például Evgeni Koroliov, Rost Andrea, Ránki Dezső, Arcadi Volodos vagy Grigory Sokolov. Emellett a Junior Prima-díj társalapítójaként pedig a fiatal zeneművészek karrierjének előmozdításához járulunk hozzá. A ZEnergiával szeretnénk a fiatalok számára is vonzóvá tenni a komolyzenét, mindezt úgy, hogy a klasszikus zenét egy különleges technika alkalmazásával modern köntösbe öltöztetjük.

A Bazilika előtt lesz a koncert szabadtéren, mégis hogyan lehet jegyet vásárolni?
Jegyet online, az mvmzenergia.hu oldalon lehet vásárolni, de már csak korlátozott számban vannak szabad ülőhelyek. Szerencsére hatalmas az érdeklődés, a jegyértékesítés megnyitása után nagyon-nagyon gyorsan elfogytak az ülőhelyeink, ezért sikerült még néhány százat felszabadítanunk. Így még mindig lehet jegyeket vásárolni, amelynek árával idén az UNICEF magyarországi képviseletének munkáját támogatjuk. A koncertre látogatók számára azonban ingyenes állóhelyeket is biztosítunk: a Szent István tér egész területéről élvezhető a zongoraest, illetve a Bazilika homlokzatán látható vizuális elemek is.

Miért az Unicef munkáját támogatja az MVM a koncertjegyekkel?
A tavalyi évben már támogattuk az UNICEF-et, és úgy gondoljuk, hogy a gyermekeket segítő szervezet áldásos munkája miatt megéri folytatni az MVM és az UNICEF közötti együttműködést. A ZEnergia jegyeladásából származó teljes bevétellel a szervezet munkáját támogatjuk, amely reményeink szerint több mint 2 millió forint lesz. Így aki jegyet vesz a ZEnergiára, amellett, hogy egy felejthetetlen koncertélményben lesz része, a hátrányos helyzetű gyermekeket is támogatja.

Milyen más módon gyakorolja a társadalmi felelősségvállalást a társaság? Miért fontos ez a cégcsoport számára?
Az MVM Csoport meghatározó gazdasági szerepe mellett társadalmilag is fontos szereplő. A társadalmi felellősségvállalás tevékenységünkben kiemelt jelentőséget kapnak a jótékonysági programok: Rendezvényeink kedvezményezettje volt már az UNICEF mellett például az Ökumenikus Segélyszervezet és a Református Szeretetszolgálat is. A hátrányos helyzetűek segítése mellett az MVM kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra, valamint a kiemelkedő tehetségek és teljesítmények támogatására: társadalmi felelősségvállalási tevékenységünk célja, hogy hozzájáruljunk  az értékteremtéshez és a valódi értékek megőrzéséhez. Emellett társaságunk kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, mind a tudomány, a kultúra és a sport területein.

Az MVM készül esetleg nyárra valami újabb nagyszabású rendezvénnyel? 
Jelen leszünk a legnagyobb fesztiválokon, ahol minden standunknál kiemelkedő szerepet kap az innováció. Vezető energetikai cégként fontos számunkra, hogy előremutató, újító megoldásokkal álljunk elő, törekszünk élen járni ebben. Az MVM tavaly évben elfogadott stratégiájának középpontjában az innováció áll, ezt szeretnénk megjeleníteni a nyári fesztivál kitelepüléseken is. Az MVM Edison program keretében pedig tervben van, hogy intelligens térbútorokat helyezünk el a város frekventált pontjain.

Fotók: MVM