Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az adventi készülődés egyik megkerülhetetlen eseményének számít évtizedek óta a Magyar Állami Operaház Diótörő-sorozata. December 1. és 30. között minden eddiginél több, összesen 26 előadással készül a Magyar Nemzeti Balett Csajkovszkij mesterművéből, aminek előadásait idén is vásári forgatag, kóruskoncertek és adománygyűjtés kíséri.

nullahategy.hu

Csajkovszkij E.T.A. Hoffmann és Alexandre Dumas meséjén alapuló híres táncműve mára már világszerte a karácsonyi csodavárás egyik meghatározó alapélményévé vált. A Magyar Állami Operaházban csaknem hetven éven át nemzedékek nőttek fel Vaszilij Vajnonen koreográfiáján Oláh Gusztáv díszletei között. Mindezeket a hagyományokat is tiszteletben tartva tavaly a Londoni Nemzeti Balett korábbi művészeti vezetője, A diótörőt több alkalommal is színpadra vivő nemzetközi szaktekintély, Wayne Eagling koreográfus Solymosi Tamással, a Magyar Nemzeti Balett igazgatójával közösen dolgozta át a darabot a 21. század táncművészeti és színpadi követelményeinek megfelelő, a klasszikus balett kereteit mégis tiszteletben tartó meseelőadássá. A diótörő megújult díszletei Vavrinecz Bea, míg színpompás jelmezei Rományi Nóra tervező keze munkáját dicsérik.

A Diótörő-fesztiválhoz kapcsolódóan az Operaház idén is birtokába veszi az épület előtti tereket és Csajkovszkij művének néhány jellegzetes elemével, zenés programokkal és kirakodóvásárral teremt meghitt, karácsonyi hangulatot az év végéig. Az ünnepi készülődés jegyében már november 17-én tűzoltók, rendőrök és a dalszínház munkatársai segítségével felállították és feldíszítették az Operaház karácsonyfáját. A tíz méter magas fenyő idén a Zala megyei Surdról érkezett, és vízkeresztig áll az Ybl-palota előtt.

Az Operaház előtt sorakozó kis házikókba ismét beköltöznek az elmúlt év népszerű standjai. A forralt bor árusításban a Diótörő előadások előtt egy órával idén is az Operaház vezető énekesei és balettművészei – utóbbiak közt Felméry Lili, Pap Adrienn, Leblanc Gergely – segédkeznek, a bevétel egy része pedig ez alkalommal is jótékony célt szolgál, amiről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik. Az eseménysorozat támogatója az A’Capella Szőlőbirtok, a Piarista Bor és a Skrabski Pincészet.A fesztivált idén november 27-én, szokás szerint advent első vasárnapján a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának hagyományos koncertje nyitja meg, majd Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója méri ki az első forralt borokat a közönségnek. Ezt követően december 23-ig esténként, A diótörő előadások előtt fél órával iskolai, egyetemi és más amatőr kórusok járulnak hozzá énekükkel az ünnepi hangulathoz a Dalszínház utcai szfinx „A’capella” teraszán, miközben A diótörő szereplőit megformáló statiszták járják az Andrássy úti forgatagot, akik mindig kaphatók egy közös fénykép elkészítésére. Ugyancsak az alkalomhoz illő fotótémával szolgál a karácsonyfa és a mellette felállított, ember nagyságú Diótörő bábu, illetve az Andrássy úton ilyenkor már megszokott négy zenélő installáció, amely a Csajkovszkij-balett főszereplőinek figuráit foglalja átlátszó fülkébe.

fotó: Herman Péter


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •