Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé a szervezet keddi közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

MTI, 061.hu

Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként, 140 szavazattal lett az MMA új elnöke. Mellette Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét; és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt és érdemes művészt jelölték a tisztségre az MMA jelölőbizottságának jóváhagyásával. Marton Éva harminchatot, Rátóti Zoltán ötvenet kapott az összesen leadott 226 érvényes szavazatból.

Az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik, jó úton jár küldetése betöltéséhez – mondta programbeszédében Vashegyi György, aki szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, a szerepvállalás a közművelődési lehetőségek szélesítésében, a támogatás és ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés erősítése a közmédiában, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és a szerzői jogok rendezésével elérhetővé tétele a világhálón.

Vashegyi György a feladatok között szintén kiemelte, hogy Makovecz Imre közéleti örökségének szellemében kell erősíteni a magyar kulturális és művészeti élet határokon átnyúló egységét. “Mindezt a lehető legszélesebb társadalmi, politikai és szakmai együttműködésben szeretném megvalósítani” – fogalmazott az MMA új elnöke a szavazás előtt. 

Vashegyi György (Budapest, 1970. április 13. –) karmester, csembalóművész, a régizene kiemelkedő mai szakértője, előadója, a Zeneakadémia tanára a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar alapítója és karmestere, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Érettségi bizonyítványt a budapesti Piarista Gimnáziumban szerzett. Zenei tanulmányokat hegedű-, furulya-, oboa- (később barokk oboa-) és csembaló hangszereken folytatott. 16 éves korában vezényelt először hangversenyen és 18 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakára, ahol Lukács Ervin tanítványa volt. 1993-ban itt szerzett karmesteri oklevelet, Budapesti diplomahangversenyén Mozart Varázsfuvolájának koncertelőadásán vezényelt. Részt vett John Eliot Gardiner és Helmuth Rilling karmester mesterkurzusain, továbbá 1994-1997 között John Toll posztgraduális continuo-növendéke volt a Drezdai Régi Zenei Akadémián és kamarazenét tanult Jaap ter Linden és Simon Standage irányításával – írja róla a Wikipédia.

Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze az ülésen jelentette be, hogy egy nappal korábban visszalépett a jelöltségtől. Döntését rövid felszólalásában nem akarta kommentálni, ugyanakkor alelnökjelöltként tartott beszédében azt mondta: sem a hatalom, sem a hivatali munka nem vonzza, kritikai szemlélete sem illik egy elnökhöz, de továbbra is szeretne hasznos lenni az MMA számára.

Az MMA alapszabálya szerint az elnököt a közgyűlés titkos szavazással, egyszerű többséggel választja meg, a tisztség legfeljebb két három éves cikluson keresztül tölthető be. Fekete György Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész 2011 óta állt az MMA élén. Az elnöki tisztséget Vashegyi György november 5-től veszi át.

Fotó: Kotschy Gábor / Művészetek Palotája